Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hujsanje

Tema: Prehrana in gibanje

 • Ss

  Sss

  Sss

  Objavljeno: 11 sep. 2022 13:13

  Zakaj recejo, da ce hitro izgubis kg, jih hitro tudi dobis nazaj? Zakaj ni tudi obratno, ko jih hitro dobis, jih hitro tudi zgubis? V 6 tednih sem pridobila 10kg zaradi veliko slabega prehranjevanja, isto bi jih lahko tudi v 6 tednih izgubila. 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 16 sep. 2022 12:20

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  tekom evolucije si je moral človek sto tisoče let zelo prizadevati, da je prišel do hrane za preživetje. Če je kdaj imel presežke hrane, jih je telo shranilo v zaloge za čas, ko hrane zopet ni bilo. Zaradi tega imamo vgrajeno v genih, da nastajajo maščobne zaloge, ko je hrane v izobilju. Vendar v današnjih časih ni obdobij pomanjkanja hrane, ko bi te zaloge porabili. Četudi se nekaj časa zavestno odrekamo hrani, bo prišel čas, ko bo volja šibkejša in bo naša prirojena želja po hrani zmagala in naredila še nekaj več zalog za naše naslednje poskuse hujšanja.

  Če si se res zredila 10 kg v 6 tednih in prej nisi bila podhranjena, si pojedla toliko preveč, da nikakor ne bi zdaj mogla pojesti toliko manj od primernega obroka, da bi v 6 tednih izgubila pridelan višek. Zato poskusi na zdrav način izgubiti odvečne kg. Prav pa je, da to narediš čim prej, ker boš zdaj vseeno lažje izgubila odvečne kg kot čez eno leto, ko se telo že prilagodi in sprejme to težo kot tisto, ki jo mora vzdrževati.

  Poskusi z zdravimi, rednimi  obroki, količinsko nekoliko manjšimi kot pred obdobjem pretiranega pridobivanja teže. Veliko se gibaj. Pij dovolj vode. Četudi ne boš izgubila 10 kg v 6 tednih ampak v 3 mesecih, boš zmagala.

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje