Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hujsanje

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Ja

  Jannjjaa

  Jannjjaa

  Objavljeno: 07 maj 2024 12:33

  Pozdravljeni. Svetovali so mi hujsanje pod zdravniskim nadzorom,zato sem se narocila k osebni zdravnici da povprasam o tem kako pa kaj. Imam prek 90kg, zato. 

  Me pa zanima, ce je to lahko tudi individualno oz kako to sploh poteka? V nasem zdravstvenem domu je namrec tako (vsaj kolikor vem), da pride v skupinah, nekaj tedenske delavnice zdravo hujsanje in pride zraven tudi fizio in pa psiholog. Meni to vsekakor ne bi ustrezalo, hocem biti sama z zdravniki, nikakor v skupini drugih. Sem pac tak tip cloveka, no.

  Pa ne vem, ali se da kako drugace biti pod zdravniskim nadzorom (se pravi samo osebna zdravnica) ali preko teh skupinskih delavnic? Mogoce vi veste? 

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 08 maj 2024 12:25

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  delavnice zdravega hujšanja v Sloveniji v vseh zdravstvenih domovih že več let potekajo v okviru zdravstveno vzgojnih centrov ali centrov za krepitev  zdravja, kar pač vaš zdravstveni dom ima. Delavnice izvajajo, kot si pravilno navedla, diplomirane medicinske sestre, fizioterapevti in psihologi ter trajajo 16 tednov. Za uporabnike so brezplačne, potekajo pa v skupinah. V večini so udeleženci z njimi zadovoljni in tudi izgubijo kar nekaj kilogramov, predvsem pa spremenijo življenjski slog, se začnejo več gibati. Pomisleki, ki jih navajaš, so pri udeležencih pogosti, a so, če jih uspejo premagati in se vključijo v delavnice, kasneje s pristopom, načinom dela in tudi rezultati kot že omenjeno kar zadovoljni ter si nasprotno v nadaljevanju želijo še dodatnih srečanj, predvsem v smislu vzdrževanja znižane telesne teže. Tvoja osebna zdravnica pa te v glavnem v času vključitve v delavnico le spremlja in ti nudi dodatno podporo.

  Vse ostale delavnice, ki jih vodijo zdravniki, pa so kolikor je meni poznano plačljive, tam pa je možnost individualne obravnave.  

  Svetujem, da za začetek opraviš posvet v okviru centra za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojnega centra v tvojem zdravstvenem domu, kjer bodo odgovorili na vsa tvoja vprašanja. Če ti predstavljen način ne bo ustrezal ali se zaradi česa drugega ne boš mogla ali želela vključiti v te delavnice, kasneje še vedno lahko iščeš druge možnosti.

  Lep pozdrav,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje