Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hujšanje

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Pi

  Piki

  Piki

  Objavljeno: 12 mar. 2024 17:37

  Pozdravljeni!

  Sem dekle, ki imam normalno telesno težo, ampk mi moja postava in nekatere moje obline niso všeč. Sama sem se dala na dieto in še zmeraj nisem prišla do takšne postave, kot si jo želim. 

  Zjutraj ob 6 pojem jogurt (160g) in eno od vrst sadja in potem do 2 ne jem nič, razen grem s prijateljicami na kavo.

  Zanima me kaj jesti za hujšanje, kaj lahko ješ in kaj ne, da bi spremenila svojo postavo.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 14 mar. 2024 19:36

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če imaš normalno težo, je zelo težko shujšati, ker se fiziološki mehanizmi v telesu »trudijo« ohraniti normalno stanje. S prikrajševanjem energije lahko dosežeš nasproten učinek – telo bo varčevalo z energijo poleg tega pa bo želja po kalorično bogati hrani vse večja. En jogurt in en sadež do druge ure verjetno ne pokrije potreb tvojega organizma, ki bo začelo varčevati.

  Sprašuješ, kaj jesti za hujšanje – veliko zelenjave (med katero ne spada krompir, še posebej ne ocvrt), in dovolj beljakovin. Pomembneje pa je, česa ne uživati – sladkih jedi in pijač, močnatih in mastnih jedi.

  Najučinkovitejše za preoblikovanje postave pa je gibanje. Z redno vadbo pridobiš čvrste mišice, ki poskrbijo za lepo postavo in dobro držo, pridobiš pa tudi na samozavesti.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Pi

  Piki

  Piki

  Objavljeno: 30 maj 2024 15:27

  Pozdravljeni,

  mene pa zanima kako jesti. Sem na dieti in ne jem nič od sladkega in takšnih stvari, ki niso zdrave, me pa po vsej zelenjavi zelo napihuje in nimam redne prebave, sploh ne morem iti na stranišče.

  In zaradi napihnjenega trebuha se še bolj sekiram, ker ni takšen, kakršn bi moral biti.

  Me pa tudi zanima, če mi lahko razložite zakaj z normalno telesno težo ne moreš shujšati in priti do takšnega trebuščka, ki si ga želiš. Kaj pomeni, da telo začne energijo varčevati.

  Hvala za pomoč in odgovor. 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 03 jun. 2024 11:30

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  narava nas je opremila s samoohranitvenim nagonom, kar pomeni, da si bo naša podzavest prizadevala, da pojemo dovolj hrane in ostaja naša teža normalna. Le z normalno težo lahko normalno delujemo, smo aktivni, odporni proti boleznim. Prizadeva si celo, da bi si pridobili malo rezerve, saj v preteklosti večino časa ni bilo hrane v izobilju. V času pomanjkanja začne telo varčevati z energijo: malenkost se zniža temperatura, postanemo manj aktivni.

  Nekatera hrana res povzroča napenjanje, na primer stročnice, fermentirana zelenjava (kislo zelje, repa). Listnata zelenjava – solate praviloma ne napenjajo. Najbolj pa napenjajo nekateri dodatki, kot na primer Vegeta in drugi ojačevalci okusov – teh se raje izogibaj.

  Če je  napenjanje zelo izrazito, tako da je trebuh izbočen in so prisotne driske, morda tudi slabokrvnost, so potrebne preiskave za izključitev celiakije.

  Trebuščka si ne boš mogla izoblikovati z nobeno prehrano. Za raven trebuh so potrebne močne trebušne mišice, ki jih dobiš z vztrajno vadbo.

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje