Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hude menstruacije

Tema: Telesno dozorevanje

 • Ma

  Manjica

  Manjica

  Objavljeno: 02 maj 2022 10:32

  Živjo,, jaz imam problem z menstruacijami. Menstruacijo imam že od 11 leta, stara sem 15. Je redna, kar je super, imam jo vsak mesec na 28 ali 29 dni. Je pa problem, da me prvih nekaj dni, trebuh grozno boli. Boli me  tudi križ in glava, velikokrat mi je slabo zato včasih bruham, kdaj pa kdaj imam tudi vročino. Ne krvavim veliko, ampak so bolečine zelo hude. Moja mami je imela tudi podobne probleme z menstruacijo (močna in zelo ne redna), zato je kmalu šla na kontracepcijske tablete (19). A je pres nekaj leti zbolrla za trombozo in pljučno embolijo, zaradi tablet. Zdravnica je rekla da to pač je lahko stranski učinek, a je zelo redek. Je pa očitno mami bila bolj dovzetna za to, zato je ginekologinja priporočala naj medve z sestro ne jemljeva tablet, ker se nama lahko isto zgodi. Nevem ali je to vse res, ampak najbrž se zdravnica nebi lagala. Zdaj pa nevem kaj naj naredim z menstruacijo, ker sem prvih nekaj dni čisto ne sposobna in nemorem nič. Samo ležim lahko. Vzamem ibubel, pa nikoli ne pomaga popolno. A so kakšni čaji, telovadbe, jedi...s katerimi si lahko pomagam lajšati bolečine?

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 04 maj 2022 10:41

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  vsekakor so glede na mamino zdravstveno zgodovino kontracepcijske tabletke z dvema vrstama hormonov (večina tabletk) pri tebi prepovedane, varna bi bila možnost z eno vrsto hormona. Se pa z leti bolečnost menstruacij običajno zmanjša, protibolečinske tablete pa je potrebno vzeti pravočasno, še preden se bolečina ojača. Nekaterim dekletom pomaga tudi dajanje toplih obkladkov na predel trebuha.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje