Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hrana z nizkim gi

Tema: Prehrana in gibanje

 • Mo

  Monika19

  Monika19

  Objavljeno: 21 maj 2024 09:16

  Endokrinologinja je zelo predlagala, da jem hrano z nizkim glikemicnim indeksom. Bila sem prvic na pregledu (19 let) in ker izvidi in napovedi niso ravno blesteci, sem pripravljena poskusiti, da res jem le hrano z nizkim glikemicnim indeksom. Zanima me, kaj tocno vse to je? Na netu dobim malo informacij ali pa ne iscem prav. Zelim si obsezen spisek kaj spada v nizki gi, da bi se le tega drzala. Imate vi kak nasvet oz mi lahko pomagate kaj tocno vse spada pod to kategorijo? HVALA 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 24 maj 2024 12:35

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Monika,

  nisi povedala, kaj je narobe s tvojimi izvidi. Glede na to, da so ti predlagali hrano z nizkim glikemičnim indeksom, predvidevam, da imaš morda nekoliko previsok krvni sladkor oziroma, da ti preti sladkorna bolezen.

  Glikemični indeks (GI) nam pove, kako hitro se bo dvignil nivo krvnega sladkorja v krvi in s tem potreba po izločanju inzulina. Visok GI imajo sladkor in prečiščeni ogljikovi hidrati in vsa živila, ki jih vsebujejo v pretežni meri: bel kruh, peciva iz bele moke (krofi, rogljički, torte), riž, instant ovseni kosmiči, krompir v vseh oblikah, čokolada, sladke pijače. Vseh teh živil se izogibaj.

  Nizek GI imajo živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov, saj potrebujejo več časa za prebavo in se sladkor počasi zvišuje. Takšna živila so zelenjava (posebno listnata – solate), sadje, polnozrnata žita. Nizek GI imajo tudi meso, perutnina, ribe, oreščki, semena, olja. S temi živili, z zelenjavo in solato se pa že da pripraviti okusen obrok z nizkim GI.

  GI se lahko spreminja tudi z načinom priprave hrane – razkuhana hrana ima višji GI, ker se porabi manj časa za prebavljanje.

  Pomembna je tudi glukozna obremenitev, ki poleg GI upošteva še težo zaužitih ogljikovih hidratov – na primer, če poješ samo en bonbon, ki ima sicer visok GI, bo glukozna obremenitev vseeno majhna, če pa poješ več bonbonov, bo glukozna obremenitev velika. (Si pa tudi z enim bonbonom okvarjaš zobe, ker vsak sladkor poveča tveganje za karies).

  Na internetu boš dobila veliko več podatkov o GI, kot ti bi jih lahko napisala v tem odgovoru. Iščeš lahko tudi po straneh, namenjenih sladkornim bolnikom – zagotovo boš našla, kar te zanima.

  Uspešno izogibanje ogljikovim hidratom ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje