Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hrana

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje

 • Gr

  Grg

  Grg

  Objavljeno: 22 avg. 2022 20:41

  Pozdravljeni. Je normalno da po tem ko kaj pojem, razmislam se o tem tak dve uri. Da bi mogoce lahko majn pojedla in se zelo krivo pocutim, da si hrane ne zasluzim ipd.  In da cel dan, dobesendo 24/7 razmislam o hrani in hujsanju? 

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 25 avg. 2022 11:55

  Odgovor svetovalke:

  Prijazno te pozdravljam, draga Grg. Nekoliko težje mi je odgovoriti, ker ne vem, koliko si stara in ker pogrešam še kaj več o tebi. O tem, kaj te v življenju veseli, kaj rada počneš, ali imaš kakšno zelo dobro prijateljico - takšno, ki ji lahko zaupaš vse skrivnosti, pa jih ne bo nikomur izdala. Slednje je zelo pomembno za vsako najstnico, najstnika.

  Prijateljstvo je v najstniških letih zelo pomembno. V teh letih se navadno "trgamo" od staršev in ko si najdemo prijateljico, prijatelja ali več njih, začutimo varnost. In ko smo varni, lahko izrazimo svoje misli, dvome, vprašanja. Potem nas manj skrbi, če je z nami vse v redu ali ne, saj navadno v pogovoru z vrstniki začutimo, da imamo vsi svoje "fore" - včasih se izkaže, da ima vsak svojo. In da to mine.

  Rada bi ti na srce položila tole misel. Tvoje vprašanje, če si normalna ali ne, je tipično za dekle v začetku pubertete in tudi še malo kasneje. To da se toliko sprašuješ o prehranjevanju, najbrž pomeni, da nimaš hujših skrbi. To je dobro. Lahko pa tudi pomeni, da si zelo, zelo osamljena. Slednje ni dobro. Poišči stike z vrstniki. Povej staršem, da si tega želiš. Povej staršem, koliko premišljuješ o hrani. Najbrž ti bosta prisluhnila, ker ti zdaj to zelo potrebuješ.

  Tvoje msili o hrani bi te verjetno manj obremenjevale, če bi imela koga, s katerim bi se lahko o tem pogovarjala, najboljše v živo. Saj najbrž da imaš kakšno sošolko, s katero se dobro razumeš, kajne? Pokliči jo, srečajta se še pred koncem počitnic, pogovarjajta se. O prehrani, o lepem, kar se vama je zgodilo med poletjem, o tem, kaj vaju jezi, skrbi. Bo šlo?

  Oglasi se še kaj, vesela bom tvojega pisanja.
  Le pogumno - krasna punca si, o tem ne dvomim.

  Prisrčno te pozdravljam,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje