Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hrana

Tema: Čustva, Motnje hranjenja

 • Ka

  Karolina1121

  Karolina1121

  Objavljeno: 28 jun. 2022 22:00

  Imam 19 let in obcasno se prenajedam. Npr danes sem imela eno obdobje v dnevu ko sem bila jezna in naenkrat sem se znasla pri hrani in sem preobilno jedla sladkarije. Zanima me kako to ustavit? Opazam ze vec let tako dogajanje. Drugace imam normalno tezo, sem sportno aktivna, a pridejo trenutki ko res obilno jem in me boli zelodec in potem tudi cutim krivdo ter si govorim da sem nesposobna ker se ne zmorem ustavit pravocasno (da bi manj pojedla). Danes sem npr tri kose kruha z nutelo in tri sladolede (eno za drugim). Katastrofa. In ker nocem tega, vas prosim za nasvet, kaj naredit ko bom naslednjic jezna ali razdrazena? 

 • Ni

  Nikita

  Nikita

  Objavljeno: 29 jun. 2022 14:50

  Pozdravljena

  Jaz sem pred 2 letoma tudi to počela jedla sem cel dan same sladkarije da me je bolel trebuh. Potem sem si poiskala pomoč in je bilo čez par mesecev vredu se pa to imenuje ko ješ do tega da te boli trebuh kompulzivno prenajedanje in je najboljša rešitev če se hočeš tega rešiti da poiščeš pomoč od januarja 2021 nimam več težav z tem in jem normalno zato predlagam da si poiščeš ustrezno pomoč. 

   

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 01 jul. 2022 15:01

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  verjamem, da te težave s prenajedanjem kar precej obremenjujo, pravilno pa jih povezuješ s svojimi čustvenimi stanji, predvsem z jezo in razdraženostjo. Nasvet, za katerega me prosiš, gre seveda v smeri obvladovanja tvojih čustev. Verjetno se boš s težavo najprej želela spopasti sama, tu ti je lahko v pomoč priročnik za mladostnike Kaj lahko storim, da mi bo lažje?, ki ga najdeš tudi na spletu https://zdaj.net/izpostavljeno/prirocnik-kaj-lahko-naredim-da-mi-bo-lazje/. Če pa boš po uporabi priročnika še vedno v stiski ali pa se bo občasno prenajedanje še stopnjevalo, pa predlagam, da obiščeš svojega osebnega zdravnika in mu predstaviš svojo težavo. Na osnovi pregleda, se bo ta odločil, če morda potrebuješ pomoč strokovnjaka.

  Vse dobro,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje