Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hpvvv

Tema: Spolno prenosljive bolezni

 • Li

  Lilca

  Lilca

  Objavljeno: 12 sep. 2023 08:58

  Videla sem, da je brezplačno cepljenje na voljo za fante in punce za hpv tudi na sistematskih pregledih v srednji šoli. A niso govorili, naj se cepijo že v 6.razredu in čim prej tem bolje? Ali so ugotovili, da v osnovni večina ljudi še ni spolno aktivna in je zato smiselno v srednji? In da zato starši oklevajo s cepljenjem? Ker v 6. In v osnovni nasploh upam, da ljudje ne sexajo.

 • Uredništvo

  Alenka Trop Skaza

  Objavljeno: 12 sep. 2023 12:10

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  cepljenje proti HPV je od šolskega leta 2009/10 omogočeno deklicam v 6. razredu OŠ in tudi vsem zamudnicam. Konkretno so to vsa dekleta, ki so sedaj stara do vključno 25 let. Letos teče drugo leto, ko je cepljenje proti HPV omogočeno v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi dečkom v 6. razredih OŠ, zamudnikom in letos je prvič omogočeno tudi cepljenje fantov v 1. in 3. letniku srednjih šol.

  Dejstvo je, da je cepljenje najbolj učinkovito pred intimno izpostavljenostjo, zato je umeščeno v 6. razred OŠ. Cepljenje tudi kasneje ščiti pred okužbo z rakotvornimi HPV in HPV, ki povzročata glavnino genitalnih bradavic/HPV 6 in HPV11, ne vpliva pa na potek okužbe, če je oseba že okužena. Oseba pa se okuži med spolnimi odnosi oziroma ob anogenitalnih področij, če je eden od partnerjev okužen. Do 15. leta starosti za cepljenje svojega otroka dajo privolitev straši/skrbniki, kasneje pa se mladostnik lahko odloča sam.

  prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

 • Li

  Lilca

  Lilca

  Objavljeno: 12 sep. 2023 12:21

  Ja,ampak v6.razredu ali v osnovni skoraj nohče ni spolno aktiven?

 • Na

  Nadjamrak

  Nadjamrak

  Objavljeno: 12 sep. 2023 13:40

  Ja, Lilca imaš prav, ampak cepivo tako ali tako ostane v telesu, zato počaka v telesu tudi do takrat, ko je oseba spolno aktivna. Zato ne vidim razloga, zakaj bi dajali cepiva naprimer devetošolcem, saj je med njimi zagotovo kdaj tudi kakšen že spolno aktivem. Se mi zdi v 6. razredu ravno prav, saj takrat so mladostniki že toliko stari, da naj bi vedeli kaj je spolnost, ter prenosljive bolezni, tako da zagotovo ni prekmalu, cepivo bo tako ali tako v telesu in nič ni narobe če imajo otroci že leta prej cepivo v sebi.

  Lp

 • Uredništvo

  Alenka Trop Skaza

  Objavljeno: 12 sep. 2023 13:56

  Odgovor svetovalke:

  Pozdrav, kot sem že napisala, je cepljenje preventivno in najbolj učinkovito pred izpostavljenostjo intimnim stikom. Zaščita traja veliko let. Če starši zavrnejo cepljenje v 6. razredu, se lahko mladostnik kasneje sam odloči za cepljenje, ko je starejši od 15 let. V tem primeru prejme tri namesto dveh odmerkov, zaščiten pa je približno 1 do 2 meseca po cepljenju, ki se zaključi v pol leta.

  Iz javnozdravstvenega vidika si želimo, da bi bilo čim več mladih pred vstopom v svet intime in spolnosti zaščitenih pred HPV okužbo, da bi bilo breme predrakavih sprememb in rakov, povezanih s HPV okužbo, čim manjše ter tudi, da bi bili zaščiteni pred genitalnimi bradavicami.

  Kdaj točno pa dekle ali fant doživi prvi petting oziroma spolni odnos, pa je težko napovedati v naprej. Ko so v svetu začeli s cepljenjem proti HPV, se je Svetovna zdravstvena organizacija odločila za starost 11 do 12 let z možnostjo cepljenja zamudnikov. Skratka, otrok je po cepljenju zaščiten vrsto let in ko bo imel spolne odnose, ne bo tveganja.

  Lep pozdrav,

  prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje