Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

hospital?

Tema: Samopoškodbe, Stres in anksioznost, Žalost in depresija

 • le

  lejlaa

  lejlaa

  Objavljeno: 29 avg. 2022 20:47

  Povsod piše, da če se ljudje ki imajo MOM (mejno osebnostno motnjo) samopoškodujejo (režejo), morajo takoj v bolnico. Zakaj? In zakaj, ljudje ki imajo "samo depresijo, ali anksioznost", ki se tudi samopoškodujejo ne rabijo takoj hospitalizacije. Mi prosim razložite? Se mi zdi da je pri nas to kar nekaj, hospitalizirajo samo tiste, ki so probali narediti samomor, druge, ki imamo tudi velike težave pa ne ker pač nismo samomorilni. Smo nekaj manj. Hočem it v bolnico, ker bi se res rada pozdravila in se mi zdi to še edina opcija, ki mi je ostala in še nisem sprobala. Hodim na terapije, gre prepočasi zame. Nekako močno vrjamem, da bi se tam zares pozdravila, ampak po drugi strani sem pa v dvomih zaradi zdravil (ki jih drugače tudi že jem). Ker drugače kukr tok normalno funkcioniram in ne bi rabla tablet, ampak samo neko podporo vsak dan, ki pa jo bi vrjetno dobila le v bolnici.

   

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 31 avg. 2022 23:32

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Ne drži, da je razlog za hospitalizacijo samo, če je nekdo samomorilen. Ljudje z depresijo, anksioznostjo, osebnostno motnjo, ali pa ljudje, ki nimajo nič od tega pa se jim je zgodil nek hud stres, so velikokrat hospitalizirani zato da se jim pomaga, da lažje prebrodijo neko težko obdobje. 

  Se pa zgodi kdaj tudi nasprotna situacija, čeprav redkeje, da kakšna oseba s podobnimi težavami ni hospitalizirana. To naredimo, če ocenimo, da bi bilo bivanje v domačem okolju bolj koristno za to osebo. Seveda, če ocenimo, da je to za osebo varno.

  Vendar se vseeno vedno odločamo glede na posameznika, njegovo trenutno psihično stanje in življenjske okoliščine. 

  Nisem razumel, ali si hotela biti hospitalizirana in so te zavrnili, ali te samo zanima, kaj je pogoj za hospitalizacijo. Če si želiš hospitalizacijo, lahko greš na pregled v urgentno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice. Tam te bodo pregledali in se bodo odločili, ali je hospitalizacija potrebna. Tam lahko izraziš tudi svojo željo, da bi ostala v bolnici. Razlogov za hospitalizacijo je veliko in je naloga psihiatra, da ugotovi, če je pri tebi prisoten kateri izmed teh razlogov.

  Upam, da boš našla potrebno pomoč in da se boš počutila bolje!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje