Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Grozno pocutje

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Samopodoba/Verjamem vase, Telesna samopodoba

 • ME

  ME

  ME

  Objavljeno: 21 okt. 2022 07:36

  Pozdrav, upam da mi boste znali svetovati. 

  Vedno sem bila predebela, pac res, tudi po 20kg prevec ze v osnovni soli. V srednji sem prisla na cca 25kg viska. Odlocila sem se za hujsanje in tako mi je v pol leta uspelo izgubiti 15 kg. Sem manj jedla in sport sem vkljucila. Nisem se odrekala hrani, tudi sladkarije sem npr jedla, skrbela sem le, da sem v deficitu, torej da po malo hujsam. In je slo, cca 2kg na mesec, kar se mi zdi povsem ok. 

  Kaj se je zgodilo? Covid med pocitnicami. Ker sem morala pocivati, sem seveda nehala sportati, jedla sem pa le slabo hrano. In ko sem ozdravila, se je to nadaljevalo. Brez sporta in z veliko veliko slabe hrane. V bistvu toliko, da sem teh 15 kg pridobila nazaj v zgolj treh mesecih (v bistvu se kak teden manj) in to me tako mori, res mi je hudo. Ker je sel ves trud oz sprememba zivljenja k vragu. Potem je tu se slo k vragu zadovoljstvo sam s sabo, pa dobro pocutje v svoji kozi, energija...

  In kaj sedaj? Sprasujem vas, kje in kako naj najdem spet energijo, voljo do tega da se vrnem spet na pravo pot, katera mi je bila vsec in mi je dejansko potrebna za zdravje?

  Da ne boste mislili, da pretiravam in da ni potrebno hujsati. Imam 19 let, 165cm in 90kg. Ni nic narobe s scitnico, pac pa to prenajedanje s hrano. 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 23 okt. 2022 20:32

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  žal se tudi po pravilnem, počasnem hujšanju z zdravo prehrano in gibanjem lahko zgodi, da se kilogrami vrnejo. Telo je »programirano« na tisto višjo težo in še dolgo časa po hujšanju se telo bori, da jo spet doseže. Zato moramo razmišljati ne o hujšanju pač pa o spremembi življenjskega sloga.

  Verjamem, da je razočaranje veliko, ker se je teža vrnila in je težko začeti znova. Ne razmišljaj več o hujšanju. Začni se zdravo prehranjevati, zopet več gibati. Za začetek bo v redu, da se teža ustavi. Sčasoma boš malo zmanjševala obroke. Z več gibanja se ti bo zopet povečala mišična masa, kar bo povečalo potrošnjo kalorij. To bo tvoj nov življenjski slog in počasi boš začela izgubljati odvečne kilograme.

  Prvič ti je uspelo, zakaj ti ne bi še drugič.

  Vse dobro ti želim in lep pozdrav,

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje