Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Grožnje z odhodom

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Za krmilom svoje jeze

 • Lo

  Love25

  Love25

  Objavljeno: 19 maj 2022 21:41

  S fantom sva skupaj 4 leta. Pogosto med prepirom grozi, da sva zaključila razmerje, da je konec. Do zdaj še nisva šla narazen, a grožnje v meni vedno znova vzbujajo občutek nesigurnosti, neljubljenosti. Toliko, da sem začela razmišljati o tem, da bi dejansko prekinila zvezo. Da me to moti, sem mu omenila in je takrat za nekaj časa prekinil, a zdaj opažam isti vzorec, ki se ponavlja. Kaj storiti? Zakaj to počne in kako bi morala reagirati oziroma kako bi bilo smotrno reagirati?

  Lp

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 25 maj 2022 23:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Grožnje s tem, da bo tvoj partner končal vajino razmerje, če boš naredila to ali ono, so psihološko nasilje. Psihološko nasilje v nas zbuja občutek pogojene ljubezni, neprepričanosti in neljubljenosti. Občutek imamo, da si moramo ljubezen prislužiti ali pa celo, da je nismo vredni.

  Glede na to, da si o teh grožnjah že spregovorila z njim in da na dolgi rok ni pomagalo, mislim, da bi bilo dobro prekiniti razmerje kot si že sama razmišljala. Če te je strah, poskusi najprej predlagati odmor, da bosta oba videla, kako se ob tem počutita.

  Psihološko nasilje večkrat preraste v ekonomsko, verbalno ali celo fizično nasilje, zato je treba njegove grožnje jemati resno. Poskusi se o svoji situaciji in občutkih pogovoriti z mamo ali prijateljico - nekom, ki mu zaupaš. Taka oseba bo verjetno imela tudi dober zunanji vpogled v vajino razmerje in ti bo lahko dala nasvet. 

  Želim ti veliko sreče in poguma.

  Lep pozdrav,

  Ajda Novak, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje