Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

grozaaaa

Tema: Jaz na spletu

 • za

  zaskrbljenka

  zaskrbljenka

  Objavljeno: 13 avg. 2023 14:30

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Pisar

  Objavljeno: 18 avg. 2023 12:47

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno dekle,

  najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico in si delila svoje doživljanje.

  Pišeš o izkušnji, ki te je doletela pred tremi leti, vendar o njej razmišljaš še danes. Kontaktiral te je nek fant, ki te je izsiljeval in želel, da mu pošlješ svojo fotografijo. Ker takrat še nisi vedela za spletno nasilje, si mu slike, v upanju, da se njegove grožnje ne uresničijo, poslala. Sedaj si v skrbeh, da bi se te slike kje pojavile. Predstavljam si, da si skrbeh in da te nenehno spremljajo te misli. Verjamem, da ti je hudo, hkrati pa si tudi jezna nase, da si takrat nasedla njegovim grožnjam. 

  Razumljivo je, da se ti v povezavi s tem dogodkom še vedno pojavlja dvom. Kot si sama izpostavila je sicer verjetnost, da bodo tvoje slike objavljene po vsem tem času, majhna. Ni pa nemogoča. In tega dejstva na žalost ni možno spremeniti. Niti ni mogoče spremeniti tega, kar si naredila v preteklosti. Čeprav bi si še kako želela. Zato bi bilo dobro, da se osredotočiš na sedanjost - kaj lahko narediš ti tukaj in sedaj. Verjetno si se zaradi te negativne izkušnje že veliko zanimala o spletnem nasilju in imaš sedaj o tem toliko znanja, da bi znala v prihodnje ravnati drugače. V kolikor o tem še nimaš toliko znanja, ti predlagam, da si o tem še kaj dodatno prebereš. Poleg tega pa bi bilo dobro razmisliti o tem kako naprej - je še kaj takšnega kar lahko narediš, da se zavaruješ? Lahko o tem poveš komu, ki te bo razumel in ti bo v oporo? Spodaj ti bom priložila tudi odgovor drugega svetovalca iz svetovalnice, ki ti je lahko v pomoč pri razmisleku o tem. 

  Omenila si, da se na posredovani sliki tvoj obraz ne vidi. To je dobro, saj ostaja tvoja identiteta na ta način skrita. Verjamem pa, da ti je ne glede na to zelo hudo in se ti pojavlja veliko vprašanj. Poleg podpore, ki bi bila zate v tvoji stiski zelo pomembna, ti predlagam, da skušaš svojo pozornost preusmeriti na kakšne druge aktivnosti. V situaciji, ko boš razmišljala o vseh možnih scenarijih glede te slike, skušaj svoje misli preusmeriti. Na tej povezavi (https://www.tosemjaz.net/razisci/custva-in-psihicne-stiske/tehnike-preusmerjanja-misli/) imaš zapisanih nekaj tehnik, ki so ti lahko v pomoč. 

  Tukaj ti pripenjam še odgovor drugega svetovalca, ki ti je lahko v pomoč: 

  Žal zdaj kaj veliko ni mogoče narediti. Če fotografije še imaš, bi predlagal, da uporabiš storitev Take it down https://takeitdown.ncmec.org/ , ki omogoča, da se fotografije samodejno izbrišejo, če jih kdo naloži na strani, ki s storitvijo sodelujejo: TikTok, Facebook, Instagram, Snap, PornHub idr. Storitev deluje za slike, ki jih boš posredovala v obdelavo (originalne slike), ne pa, če so slike že kakorkoli predelane. Storitev tvoje slike obdela tako, da jih prepozna (ustvari t.i. hash), jih pa ne shrani, tako da naj te ne skrbi, da se bodo kje shranile ali pojavile.

  Če pa boš slučajno zaznala, da se slike kje pojavljajo, pa jih takoj prijavi strani, družabnemu omrežju ali aplikaciji, predlagam pa tudi prijavo policiji.

  Marko Puschner, Safe.si

   

  V kolikor bi potrebovala še kaj, si dobrodošla, da se nam ponovno oglasiš. Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Urška Pisar, mag. psihologije

 • za

  zaskrbljenka 1

  zaskrbljenka 1

  Objavljeno: 18 avg. 2023 13:52

  Vsebina je skrita.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje