Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

globoko

Tema: Samopoškodbe, Zdravje in bolezni

 • 1

  1

  1

  Objavljeno: 05 okt. 2022 12:29

  kako globoko so glavne žile v rokah, zanima me predvsem od komolca do zapestja. Se režem in me zanima tudi kje se nahajajo, ker jih res ne želim prerezati. Malo pod komolcem sem se ful globoko enkrat pa hvala bogu ni bilo nič, samo krvavela sem par ur. Prosim za specifično razlago. Sem malo brala pa ne razumem in me kar zmrazi, ker nisem pomislila sploh nikoli na to, da se lahko to hitro zgodi

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 05 okt. 2022 15:00

  Odgovor svetovalke:

  Na splošno obstajajo trije tipi žil: arterije/odvodnice, vene/dovodnice in kapilare, drobne žile, ki prehranjujejo tkiva. Kapilare so povsod, torej tudi v koži, zato krvaviš, ko se porežeš. Vene so tiste modre, ki jih vidiš, in so tik pod kožo, nekaj mm, odvisno od mišic in maščevja posameznika. Arterije so najgloblje, tam tipamo pulz, spet - odvisno od lokacije in telesne zgradbe posameznika.

  Rezanje kot samopoškodovanje je običajno zelo plitko, toliko da zapeče in se pokaže kri. Seveda pa ob bolj globokem obstaja možnost poškodbe. Ne spomnim se, da bi se kdaj kdo tako globoko rezal, da bi bile poškodovane žile in da bi ga bilo treba šivati.

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje