Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

gimnazija

Tema: Moj poklic, moja prihodnost, Razmišljam in imam stališča

 • by

  byby

  byby

  Objavljeno: 18 sep. 2023 21:03

  dober dan sem 9. razred osnovne sole zelo si želim iti na gimnazijo(šentvid ali gfp) ampan me res zeloooo skrbi da nebom imela dovolj tock sicer vem da je povprecno na teh dveh gimnazijah omejitev okoli 155 tock kar pomeni da lahko pridem gor vendar me res skrbi da mi ne uspe. Ves cas premislujem o tem ali bom inela letos dovolj dobre ocene ali ne res me skrbi...? ali imate kaksen nasvet zame?

  imam se eno vprasanje: kako na gimnazijah sestajajo razrede? in ali lahko napises eno osebo s katero zelis biti v razredu.?

  hvala

  lep pozdrav

 • Uredništvo

  Helena Maher Resinovič

  Objavljeno: 25 sep. 2023 12:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena.

  Sistem vpisa na srednjo šolo dopušča tudi možnost prenosa prijave iz šole na šolo. Naj ti na kratko predstavim potek izbirnega postopka. Ko boste do začetka aprila oddali svoje prijave na izbrano šolo, vam bodo srednje šole lahko že podale informacijo o tem, kako vam kaže glede na ocene 7. in 8. razreda - te točke v srednjih šolah takrat že imajo. Res manjka še celoten 9. razred, a neka orientacija to vsekakor je. Če boš imela realne možnosti za vpis, boš prijavo pustila, v nasprotnem primeru pa jo boš prenesla na drugo šolo, kjer se lahko predčasno tudi pozanimaš, kam bi se uvrstila na seznamu njihovih prijavljenih učencev. Prijavo lahko v obdobju, ki je točno določeno (prihodnje leto bo to do 25. aprila), tudi večkrat preneseš. Pomembno je vedeti, da lahko preneseš tudi na šole, ki že imajo preveč prijavljenih učencev. Po 25. aprilu prijava je, kjer je - na tisti šoli greš skozi prvi in po potrebi drugi krog izbirnega postopka.

  V tvoji moči je, da se v letošnjem šolskem letu čim bolj potrudiš, si delo dobro organiziraš in načrtuješ. Na konkurenco nimaš vpliva (mislim na to, koliko učencev se bo prijavilo na tebi najbolj simpatični gimnaziji), lahko pa delaš za šolo najbolje, kar lahko.

  Podrobnejše informacije o vpisnem postopku lahko poiščeš v šolski svetovalni službi.

  Želim ti veliko poguma in vztrajnosti, naj bo šolsko leto čim bolj mirno.

  Lep pozdrav,

  mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje