Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fuge snus

Tema: Mladi in nikotin

 • IF

  IFSFirefighter

  IFSFirefighter

  Objavljeno: 08 avg. 2023 22:10

  Živjo,

  imam vprašanje glede fug oziroma snusa. Trenutno se fug poslužujem kakšno leto. Ne kadim (nikdar nisem, nikdar ne bom), ne pijem, uživam v zdravem načinu življenja, če izvzamem fuge.

  Preden sem zares začela, sem se pozanimala o možnih posledicah in stranskih učinkih. Kljub raziskovanju pa nisem mogla najti odgovora na naslednje vprašanje: kdaj je fuge dobro opustiti?

  Seveda je najboljše če sploh ne začneš in seveda je pri vsakem verjetno drugače, a me vseeno zanima kaj so tisti "signali"/znaki, ki pokažejo da je to tvoja meja?

  Če mi morda lahko vsaj približno odgovorite, bom več kot hvaležna :)

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 09 avg. 2023 10:09

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeni.

  Odgovor na vaše vprašanje je: čim prej. Z uporabo tobačnih izdelkov se postopoma kopičijo negativni učinki na celice različnih tkiv in DNA, učinki, ki se jih ne da izničit ali zaobrnit, bolezni se počasi razvijajo skozi desetletja. Ni možno napovedat, kdaj bi bil za vas tisti trenutek, ko bi snus opustili in ne bi imeli posledic za zdravje. Da se izognete nastanku bolezni je ključno, da kakršenkoli tobačni izdelek opustite čim prej. Glede na to, da sicer živite zelo zdravo, boste z opustitvijo snusa naredili pomemben korak za svoje zdravje sedaj in v prihodnosti. Kajti tobak je izjemno škodljiv za zdravje, škoduje praktično vsem organom v našem telesu. Za snus je potrjeno v raziskavah, da privede do poškodb ustne sluznice, bolezni dlesni (vnetje, odmik), kariesa, izgube zob, predrakavih sprememb v ustni votlini in raka ustne votline, raka požiralnika, raka trebušne slinavke, srčnega infarkta in možganske kapi s smrtnim izidom in sladkorne bolezni tipa 2.

  Ob tej priliki, bi vas rada spodbudila, da snus opustite čim prej. V kolikor tega ne boste zmogli sami, poiščite pomoč, kajti tako boste povečali uspešnost opustitve. V Sloveniji imamo na voljo številne oblike pomoči, tudi brezplačne.

  V okviru zdravstvenih domov so tako imenovani Zdravstveno-vzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo brezplačno podporo pri opuščanju. Ta pomoč se izvaja lahko kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja. Zdravljenje zajema svetovanje, kar vključuje osebno in družbeno podporo ter vedenjsko in kognitivno terapijo, pa tudi svetovanje za farmakološko zdravljenje. Informacije o omenjenih centrih lahko najdete na povezavi: https://www.skupajzazdravje.si/zemljevid/

  Na brezplačni anonimni telefonski številki 080 2777 lahko vsakdo pridobi potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

  Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/.

  Poleg tega so v lekarnah na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (registrirane, varne, preizkušene in nadzorovane), ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept lahko predpiše osebni zdravnik.

  Upam, da vas bodo zapisane informacije vodile do odločitve za opustitev, saj boste s tem močno koristili svojemu zdravju in želim vam, da uporabo snusa uspešno opustite.

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje