Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fuge in kajenje

Tema: Mladi in nikotin

 • Id

  Idkkkk

  Idkkkk

  Objavljeno: 21 mar. 2023 13:56

  Pozdravljeni!

  Po naslovi vidite moje uprašanje zanima me ali lahko umreš če kadiš in jemlješ fuge pri 12 letih?

  In še eno uprašanje (mogoče tudi za moje vrstnike ) ali je to res če te psihično nekaj muči (npr. se režeš, problemi v šoli, problemi doma, itd...) lahko pomagajo fuge, kajenje, vejpi oz. puffi, droge da se boljše počutiš?

  Hvala če bote odgovorili! 

                                                Lp!

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 22 mar. 2023 15:22

  Odgovor svetovalke:

   

  Veseli me, da si se obrnila na nas z vašim vprašanjem.

  Kajenje tobačnih izdelkov je zdravju škodljivo. Že pri nekajletnem kajenju se lahko pojavijo prve škodljive posledice za zdravje, npr. kašelj, piskanje pri dihanju, izkašljevanju sluzi, slabša telesna zmogljivost (tudi pri treniranih športnikih), spremembe na koži (koža kadilcev se stara hitreje). Dolgoletno kajenje pa povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in žilja, pa tudi sladkorno bolezen tipa 2, bolezni oči, ki vodijo v slepoto, revmatoidni artritis in še in še bi lahko naštevali.

  Fuge so tudi tobačni izdelek, in sicer brezdimni tobačni izdelek, ki ob dolgoročni uporabi lahko privede do resnih škodljivih posledic za zdravje. Najprej se pojavi zasvojenost z nikotinom, zaradi česar oseba vedno znova posega po tem izdelku, po letih uporabe pa pride do različnih sprememb v ustih, kot so gnitje zob (karies), odstop dlesni, lahko izgube zob. V ustih se lahko pojavijo predrakave spremembe, kasneje rak ustne votline, lahko rak požiralnika ali trebušne slinavke. Uporaba fug povzroča tudi srčni infarkt in možgansko kap s smrtnim izidom. Fuge, kot rečeno, so tobačni izdelek in zato uporabnika izpostavijo škodljivim snovem, ki so prisotne tudi npr. v tobačnem dimu, te prehajajo v kri skozi ustno sluznico in tako v vse organe telesa.

  Tako da, ja, zaradi dolgotrajnega kajenja in dolgotrajne uporabe fug se lahko umre v odrasli dobi, tudi že pri 40. letih.

  Ob starosti 12 let za kajenje ali uporabo fug, pa so pomembne še druge posledice. Mlajši ko je posameznik, ko začne kaditi tobak ali uporabljati fuge, hitreje in močneje bo zasvojen, težje bo opustil te izdelke, imel pa bo tudi višjo verjetnost za hude zdravstvene težave in tudi smrt, kot tisti, ki začnejo te izdelke uporabljati pri višji starosti. Pri tako mladih ima uporaba teh izdelkov tudi škodljive učinke na razvoj možganov (med 10. in 25. letom se intenzivno razvijajo možgani). Izpostavljenost nikotinu v tem obdobju lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drugih drog.

  Zato je najbolje, da nikoli ne začneš uporabljati teh izdelkov (kajti, ko se pojavi zasvojenost, je opustitev lahko težavna), v kolikor pa jih, pa je pomembno, da jih čim prej opustiš. Na brezplačni anonimni telefonski številki 080 2777 lahko pridobiš vse potrebne informacije o izdelkih in opuščanju in se tudi dogovoriš za pomoč preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

   Vse dobro ti želim.

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje