Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fuge

Tema: Mladi in nikotin

 • po

  pomoč

  pomoč

  Objavljeno: 27 mar. 2024 12:26

  Ali so fuge nevarne za moje zdravje.

  Lp.

 • Fu

  Fuj fuge

  Fuj fuge

  Objavljeno: 28 mar. 2024 14:35

  Itak da so a sploh ne ves ka vse ti lh naredijo...

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 04 apr. 2024 13:29

  Odgovor svetovalke:

  Odgovor na tvoje vprašanje je na kratko: Da.

  Za fuge, ki vsebujejo tobak (rjave vrečke), je potrjeno v raziskavah, da njihova uporaba privede do poškodb ustne sluznice, bolezni dlesni (vnetje, odmik), zobne gnilobe, izgube zob, predrakavih sprememb v ustni votlini in raka ustne votline, raka požiralnika, raka trebušne slinavke, srčnega infarkta in možganske kapi s smrtnim izidom in sladkorne bolezni tipa 2. Pri uporabi fug, ki ne vsebujejo tobaka, ampak nikotin (bele vrečke, rečemo jim tudi nikotinske vrečke) učinki dolgoročne uporabe še niso v celoti raziskani, ker so na voljo še prekratek čas, zaradi nikotina, ki ga vsebujejo, pa bodo povečale tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Ob njihovi uporabi se pojavljajo naslednje težave: vrtoglavica/omotica, slabost, glavobol, pospešen in/ali neredni srčni utrip (razbijanje srca), zvišan krvni tlak, draženje grla in ustne sluznice, hladne roke, stopala…

  Obe vrsti fug vsebujeta nikotin. Uporaba izdelkov z nikotinom je med mladostniki vaših let povezana s pomembnimi tveganji. Nikotin uporabnike zasvoji, kar pomeni, da bodo redni uporabniki oziroma kupci teh izdelkov, opustitev ne bo enostavna. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov, ki se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij, in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drugih drog. Poleg tega uporaba fug pri mladostnikih za približno 4-krat zviša tveganje, da bodo začeli kaditi cigarete oziroma postali kadilci cigaret.

  Poleg tega ima nikotin še številne druge škodljive posledice za zdravje. Gre za zelo strupeno snov, zato lahko pri prevelikem vnosu v telo pride do zastrupitve (namerne ali nenamerne). Pri blažjih zastrupitvah se lahko pojavijo slabost, bruhanje, kašelj, vrtoglavica, zmedenost, pospešeno bitje srca. Pri vnosih 5 mg nikotina na kg telesne teže ali višjih, pa lahko pride tudi do smrti. Nikotin ima poleg tega še druge škodljive učinke na zdravje, med njimi so škodljivi učinki na srčno-žilni, pospeševanje rasti tumorjev, škodljivi učinki na pljuča, imunski sistem in druge.

  Da se izogneš škodljivim posledicam je ključno, da fuge opustiš čim prej. Z uporabo tobačnih izdelkov se postopoma kopičijo negativni učinki na celice različnih tkiv in na DNA, to so učinki, ki se jih ne da izničit ali zaobrnit, zato je pomembna čim prejšnja opustitev. Na brezplačni anonimni telefonski številki 080 2777 lahko pridobiš vse potrebne informacije o opuščanju in različnih vrstah pomoči. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

  Upam, da te bodo zapisane informacije vodile do odločitve za opustitev, saj boš s tem močno koristil svojemu zdravju in želim ti, da uporabo fug uspešno opustiš.

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Ma

  Mancikaa

  Mancikaa

  Objavljeno: 04 apr. 2024 21:56

  Logicno, da ti da. Enim to usta razzere, tk, ko ti je svetovalka napisala. Ne priporocam niti podrazno kr je en ko ga poznam pristal v bolnici zarad tega...

  lp:)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje