Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fantje

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Stres in anksioznost

 • Za

  Zalcika

  Zalcika

  Objavljeno: 13 apr. 2024 15:05

  Zakaj imam vedno obcutek da fntje z katerimi se druzim vedno hocejo nekaj vec ob mene kot samo prijateljstvo?

 • Uredništvo

  Lara Tušek

  Objavljeno: 20 apr. 2024 10:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Iz tvojega zapisa sem razbrala, da doživljaš čustva zaskrbljenosti glede pravih namenov tvojih prijateljev. Naj ti najprej povem, da so tvoji občutki normalni in zelo pogosti pri drugih mladostnicah. V času mladostništva namreč začenjamo vse bolj razmišljati o odnosih, ljubezni in privlačnosti.  Tako fantje kot dekleta pogosto raziskujete, kaj pomeni biti prijatelj, kaj pomeni biti zaljubljen ali imeti romantična čustva. Lahko je tudi to en izmed razlogov, zakaj fantje morda iščejo nekaj več kot samo prijateljstvo, saj tudi raziskujejo svoja romantična čustva. Verjetno se radi družijo s tabo, ker jim je všeč tvoja osebnost in način razmišljanja in bi radi čim več časa preživeli v tvoji družbi, to pa ti daje občutek, da želijo nekaj več kot samo prijateljstvo. Ena izmed možnosti je lahko tudi to, da se je začelo tvoje telo razvijati in so fantje začutili privlačnost, zato se ti želijo čim bolj približati.  Seveda lahko obstaja tudi drugo pojasnilo za njihovo vedenje.

  Da bi lažje razumela celotno situacijo, in kaj je tisto, ki te spodbudi k občutenju, da fantje hočejo nekaj več od tebe kot prijateljstvo, me zanima naslednje: Kako točno se vedejo do tebe? Ali se vedejo podobno tudi do ostalih punc ali imaš občutek, da se do tebe vedejo na drugačen način? Kaj ti je neprijetno pri njihovem vedenju?

  Če se fantje kadarkoli do tebe vedejo na način, ki ti ni všeč, in se ob tem počutiš nelagodno, je pomembno, da jim to poveš in postaviš jasne meje. Tudi to, da imaš občutek, da si želijo več kot prijateljstvo, je prav, da jim poveš na iskren in spoštljiv način. Če ti je v njihovi družbi prijetno in se dobro počutiš, bodo zelo verjetno sprejeli tvoje mnenje in ga spoštovali. Pomembno je tudi, da razmisliš o svojih občutkih: Ali si želiš, da bi se s katerim izmed teh fantov razvilo kaj več kot prijateljstvo? (Seveda ni nič narobe, če je tvoj odgovor ne). To ti bo pomagalo pri raziskovanju svojih občutij v povezavi s fanti.

  Tvoja čustva in počutje v prijateljskih odnosih so zelo pomembni. Zato ne vztrajaj v stvareh, ki ti niso prijetne in te obremenjujejo. V odnose se ne smemo počutiti prisiljene, ampak je najbolj pomembno, da smo v prijateljskih in romantičnih razmerjih z osebami, ki nas spoštujejo, razumejo in nas imajo radi.

  Upam, da sem ti s svojim odgovorom kakorkoli pomagala. Vesela bom odgovorov na moja vprašanja, da ti lahko še bolje pomagam, če pa imaš še kakršnokoli vprašanje, sem ti na voljo.

  Srečno!

  Lepo bodi

  Lara Tušek, dipl. psih. (un)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje