Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fant

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini

 • Li

  Lily

  Lily

  Objavljeno: 31 maj 2024 12:11

  Kako naj mamo prepričam da sem pri 13ih dovolj stara za fanta? 

 • Uredništvo

  Lara Tušek

  Objavljeno: 11 jun. 2024 09:34

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Najprej bi se ti rada opravičila za pozen odgovor, vendar vseeno upam, da ti bo odgovor še vedno v pomoč.

  Praviš, da ne veš, kako naj pristopiš k pogovoru z mamo, da si pri 13 letih dovolj stara za fanta. Iz zapisanega sklepam, da si našla fanta, ki ti je všeč, kar je zelo lepo slišati. Da bi bolje razumela tvojo situacijo in bi ti lahko čim bolje pomagala, me zanima, ali sta se z mamo že pogovarjali o fantu in razmerju? Kaj je povedala na to temo? Sklepam, da ti je mamino mnenje pomembno in je zato zelo zrelo od tebe, da si ji pripravljena povedati o svojem razmerju.

  Starši imajo lahko pogosto drugačen pogled na stvari, še posebej ko pride do sreče svojih otrok. Mama je lahko morda zaskrbljena, saj je lahko zelo zaščitniška do tebe. Prvi korak je zagotovo, da sama premisliš, kako se počutiš ob tem fantu, kaj ti je na njem všeč, kaj ti mogoče ni in zakaj misliš, da je pravi čas za razmerje. Razmisli tudi o tem, ali bo ta odnos vplival na druge obveznosti (šola, hobiji, družinske dolžnosti). Ta razmislek ti bo pomagal, da boš še bolj spoznala svojo razmerje, celotno situacijo pa boš lahko čim boljše predstavila svoji mami in ji boš na tak način pokazala, da ti je to razmerje pomembno, hkrati pa ti je pomembno njeno mnenje. Drugi korak je, da se z mamo iskreno in spoštljivo pogovoriš in ji predstaviš svoje vidike situacije – razloži svoj čustva in zakaj misliš, da si pripravljena imeti fanta ter kako bo to vplivalo na tvoje druge obveznosti. Pripravljena pa bodi poslušati tudi njene argumente in razmišljanja. Lahko se dogovorita tudi o kakšnih pravilih in mejah v razmerju, da bo mama čim bolje sprejela ta prehod v razmerju in bo tudi ona manj zaskrbljena. Dogovorita se lahko na primer o tem, da ji boš vedno povedala, kdaj se bosta videla, da bo vedela kje si in da si na varnem. Pomembno je, da si iskrena do mame in ji pokažeš, da ti je pomembno njeno mnenje. Najverjetneje bo imela tudi kakšna vprašanja in bo želela vedeti več o fantu in kakšni so vajini načrti. Odgovarjaj ji čim bolj iskreno. Skozi spoštljiv in odprt pogovor bosta najverjetneje lahko prišli do kompromisa.

  Lahko se pa pogovoriš tudi s svojim fantom in ga povprašaš, kako je on povedal za razmerje svojim staršem, lahko povprašaš tudi prijateljice ali morebitne sestre in brate. Tako boš pridobila več različnih pogledov in se boš na lažji način pogovorila z mamo.

  Želim ti veliko sreče pri grajenju iskrenega, pristnega in spoštljivega odnosa s svojim fantom, hkrati pa veliko poguma pri pogovoru z mamo. Če imaš še kakršnokoli vprašanje, sem ti na voljo. Vesela bom tudi, če mi sporočiš, kako je potekal pogovor z mamo, ali če se ti pred pogovorom porodi še kakšna dilema.

  Srečno!

  Lepo bodi

  Lara Tušek, dipl. psih. (un)

 • Li

  Lily

  Lily

  Objavljeno: 12 jun. 2024 21:05

  Zakaj pa starši mislijo da se to zgodi šele nekje pri 16ih? Ker je bilo tako v njihovi mladosti? Z mamo se pač nikoli nisem pogovarjala o tem, ker kao misli, da se pri mojih letih še ne dogaja to in je prezgodaj. 

 • Uredništvo

  Lara Tušek

  Objavljeno: 16 jun. 2024 11:41

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Iz tvojega zapisa sklepam, da je mama še nekoliko zadržana glede tvojega morebitnega odnosa z fantom pri 13 letih in je sama prepričana, da boš na fanta pripravljena šele, ko boš stara 16 let.

  Naj te pomirim, da je zelo pogosto, da starši menijo, da je razmerje primerno šele pri 16, saj je to starost, pri kateri se zgodi prehod iz osnovne na srednjo šolo in jo označujejo kot pomembno ločnico, ko na nas začnejo gledati kot nekoliko bolj zrele mladostnike. Možno pa je tudi, da sta imela starša pri 16 svojo prvo razmerje oz. sta imela prvo izkušnjo z čustvi simpatije in ljubezni ter to starost jemljeta kot mejo, pri kateri bosta tudi tebi »dovolila« imeti fanta, saj sama izhajata iz svojih izkušenj in to prenašata nate. Vseeno pa čustva, ki jih čutimo do druge osebe, nimajo starostne meje in jih ne smemo spregledati in zanemarjati, ko se pojavijo.

  Naj ti to ne zbija upanja in poguma! Mama je najverjetneje zaščitniška in želi biti prepričana, da si pripravljena imeti fanta. Glede na to, da se z mamo še nista nikoli pogovarjali o tem, je razumljivo, da ima občutek, da je lahko še prezgodaj za razmerje. Če nisi še govorila o svojih čustvih do fanta oz. tega, kar se ti trenutno dogaja, je zelo možno, da sploh ne ve, kako se počutiš, kaj čutiš do fanta, kako zrelo pristopaš k temu in da se zavedaš vseh odgovornosti, ki jih prinaša razmerje.

  Najpomembnejše se mi zdi, da se z mamo iskreno pogovoriš o svojih občutkih in tem, kar doživljaš – tako, kot sem ti napisala v prejšnjem odgovoru:). Tako bo mama najbolje razumela tvojo perspektivo in tvoja čustva. Lahko bo vplivalo tudi na njena prepričanja.

  Starši imajo le najboljše namene zate in želijo, da si srečna in varna. Zato daj tudi mami vedeti, da spoštuješ njeno mnenje in jo razumeš, hkrati pa ji daš priložnost, da spozna tvoje občutke in razmišljanja. Skupaj poskusita najti rešitev, ki bo ugodna za obe.

  Hvala, da si odgovorila na moja vprašanja in se obrnila name z novim vprašanjem:). Če imaš še kakršnokoli vprašanje ali skrbi glede naslednjega koraka, sem ti na voljo.

  Srečno pri pogovoru z mamo!

  Lepo bodi

  Lara Tušek, dipl. psih. (un)

 • Li

  Lily

  Lily

  Objavljeno: 25 jun. 2024 18:23

  Mislim, da mama izhaja iz svoje izkušnje, da je takrat imela fanta. In da kao bodo otroci delali enako kot starši in jih ubogali. In da misli, da je čimdje treba ostati otrok ali nekaj. Kao najprej šola, potem vse ostalo. Ampak danes je drugače kot nekoč in pri nekaterih gre to tudi v osnovni. Mogoče je to bilo tudi takrat? Tudi kao, da vse poti vodijo v rim, torej do spolnosti, torej do možnosti za nosečnost. Da kao je bolje po njenem biti spolno aktiven takrat ko končaš šolo in bi morebitnega otroka lahko preživljal. 

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje