Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Fant

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Razmišljam in imam stališča

 • Ul

  Ul

  Ul

  Objavljeno: 23 okt. 2023 13:41

  Ali bi se fant zanimal zame si lahko skupaj s fantom če starši in tudi on volijo povsem zarlične politične stranke?

 • Uredništvo

  Brane But

  Objavljeno: 26 okt. 2023 11:40

  Odgovor svetovalca:

  Drago dekle! 

  Sprašuješ, ali bi bila lahko v zvezi s fantom, če ta fant in tvoja starša volijo popolnoma različne politične stranke, če so torej popolnoma različnega političnega prepričanja. Odgovor na tvoje vprašanje ne more biti enoznačen, saj je odvisen od več okoliščin. 

  Dejstvo, da so ta fant in tvoja starša popolnoma različnega političnega prepričanja, ne bi imelo nobenega pomena, če eden ali drugi ne bi bila zagrizena zagovornika in pristaša nekega političnega prepričanja, da pač volijo različne politične stranke, v vsakdanjem življenju pa temu ne dajejo nekega posebnega pomena. Mnogo je primerov, ko se bližnji po volitvah med seboj niti ne pogovarjajo o tem, kateri politični stranki so dali svoj glas. 

  Drugače pa je, če je nekdo zagrizen pristaš neke politične stranke in to svoje prepričanje prenaša na osebni nivo do drugače mislečih, če pri tem ni toleranten, ne spoštuje drugačnosti in jih celo v skrajnem primeru prezira in jih jemlje kot svoje nasprotnike. V takšnem primeru pa je medsebojno spoštovanje lahko celo onemogočeno in lahko skupno življenje celo postane nevzdržno.

  Primeri nestrpnosti do različnosti so se na primer dogajali glede odnosa do cepljenja proti covidu, med pristaši in zagovorniki cepljenja, celo med zakonci. Bili so primeri, ko je med njimi prišlo celo do razdora.

  Odgovor na tvoje vprašanje je torej odvisen od tega, ali ta fant in tvoja starša spoštujejo različnost v prepričanjih in jo tolerirajo oziroma ji ne dajejo nekega posebnega pomena v medosebnih odnosih v vsakdanjem življenju, ali pa niso tolerantni, ne spoštujejo različnosti.

  Eden od načinov preseganja takšnih različnosti je na primer, da se bližnji o teh stvareh niti ne pogovarjajo. Poznam primer, ko se dva soseda odlično razumeta, o politiki se pa sploh ne pogovarjata, ker bi v takšnem primeru zaradi zelo različnih političnih prepričanj lahko prišlo med njima do motenj v sicer odličnih medosebnih odnosih.

  Brane But, univ. dipl. psiholog

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje