Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Dvig razpolozenja

Tema: Čustva, Zdravje in bolezni

 • Ni

  Ninna

  Ninna

  Objavljeno: 17 nov. 2022 21:19

  Ali obstajajo kake tablete brez recepta za dvig razpolozenja? Rabim nekaj, da nisem cele dneve zalostna in brez volje do zivljenja. 

 • Uredništvo

  Igor Rakuša

  Objavljeno: 18 nov. 2022 11:33

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena, 

  žal ne obstaja nič kaj takega na prostem trgu, predvsem zato, ker je treba take težave obravnati celostno.

  Poleg antidepresivov, ki so na recept, se svetuje tudi psihološka podpora in psihoterapija.

  Prvi korak, da si si priznala, da imaš težave, je narejen. Naj bo drugi korak obiska osebnega zdravnika ali zdravnice in po potrebi psihiatra. 

  Bodi dobro 

  Igor Rakuša, dr. med., specialist družinske medicine

 • Ni

  Ninna

  Ninna

  Objavljeno: 18 nov. 2022 14:54

  Pri zdravniku sem ze bila in sem dobila nalog za psihologa. Tam sem izpolnila vprasalnik in pogovorila sem se, pa trdi da nisem depresivna al karkoli. Zal se ne strinjam z njim. Ampak kaj hocem, ce so tako odlocili potem moram glih tako ziveti. Ce ne obstaja nic za kupiti potem pa bo tako kot je. 

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 25 nov. 2022 09:02

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Ninna!

  Veseli me, da si šla k psihologu in se z njim pogovorila. Žal pa psiholog na podlagi enega srečanja težko realno oceni, kakšne in kako resne so težave osebe. Za postavitev diagnoze je potrebno precej več kot le to. Poleg tega klinično diagnozo določi psihiater in ne psiholog. V kolikor misliš, da le-ta ni dobil ustrezne slike o tebi, ti svetujem, da osebnega zdravnika prosiš še za napotnico za psihiatra. Dobro pa bi bilo tudi, da prosiš za še kak dodaten termin pri psihologu (v kolikor ti ga še niso določili), saj te bo tako lahko bolje spoznal in si ustvaril realno sliko o tvojih težavah. Tako bo tudi lažje ugotovil, kako ti pomagati.

  Kot je že zapisal dr. Rakuša, je težave v duševnem zdravju potrebno obravnavati celostno, kar pomeni, da zdravila še zdaleč niso edina rešitev, niti se ni priporočljivo zanašati izključno nanje na daljši rok. Antidepresivi so lahko zelo dragoceni pri premagovanju hude depresije, ko oseba ne zmore najti energije in volje za opravljanje vsakodnevnih opravil ter jo to močno omejuje v življenju. Niso pa sredstvo, ki bo depresijo čudežno pozdravilo. Razlogov za nastanek duševnih motenj je več in skoraj nikoli ne gre samo za enega, npr. samo biološkega (torej neko neravnovesje v telesu). Zakrivanje depresivnih simptomov z zdravili zato ne more odstraniti njihovega izvora, saj je ta precej bolj zapleten. To pomeni, da se bodo simptomi vračali, če se ne bomo ukvarjali še z drugimi razlogi, zaradi katerih so nastali. Govorim predvsem o psiholoških razlogih, ki jih odkrivamo in rešujemo s pomočjo pogovora. Že pogovor z bližnjimi je lahko koristen, pri resnejših težavah, ki jih opisuješ ti, pa se priporoča tudi psihološko svetovanje oz. psihoterapija. Glede na to da si že vpisana k psihologu, lahko tam izraziš željo, da bi prejela takšno obravnavo.

  Sicer pa obstajajo tudi druge ustanove in centri, kamor se lahko obrneš po psihološko pomoč (pogovor) tudi brez napotnice. Če bi ti tak (malo manj formalen) način bolj ustrezal, te vabim, da se nam spet oglasiš in ti bomo priskrbeli kontakte. Tudi če imaš kakšno drugo vprašanje, smo ti vedno na voljo.

  Želim ti veliko motivacije, da boš zmogla narediti ta pomemben korak k boljšemu počutju. Rešitev obstaja, zato nikar ne obupaj!

  Prijazno te pozdravljam,

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje