Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Druzina

Tema: Čustva, Komunikacija, Nasilje, Odnosi v družini, Razmišljam in imam stališča, Samomor, Samopoškodbe, Žalost in depresija

 • nm

  nmrmvc

  nmrmvc

  Objavljeno: 21 sep. 2022 16:05

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Polona Kuzman

  Objavljeno: 22 sep. 2022 13:08

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,  

  ločitev staršev je v večini primerov največkrat izredno težka za otroke, zato verjamemo, da ti ni lahko. Vsekakor ti priporočam podporo psihoterapevtke in drugih podpornih strokovnih delavcev (socialne delavke na tvojem centru, zdravnice, klinične psihologinje ipd.). Ob razvezi morajo starši vedno dogovoriti starševska razmerja, kar pomeni, da kljub razpadu partnerske zveze še naprej ostajajo starši. Tvoj oče ima torej še vedno obveznosti do tebe in koga od sorojencev, če jih imaš.  

  183. člen Družinskega zakonika govori o obveznosti preživljanja otrok in sicer:

  "Otroka, ki je vpisan v srednješolsko izobraževanje, morajo starši preživljati tudi po polnoletnosti, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka srednješolskega izobraževanja oz. do pridobitve najvišje ravni splošne oz. strokovne izobrazbe, ki jo je po predpisih s področja srednjega šolstva možno pridobiti. Obveznost preživljanja traja najdlje do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti. Otroka, ki je vpisan v višješolski strokovni študij, morajo starši preživljati, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka višješolskega strokovnega študija v skladu z določbami zakona, ki ureja višješolsko strokovno izobraževanje. Otroka, ki je vpisan v višješolski študij, morajo starši preživljati, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka dodiplomskega študija ali do prvega zaključka magistrskega študijskega programa ali enovitega magistrskega študijskega programa v skladu z določbami zakona, ki ureja visoko šolstvo. Če študijski program, v katerem se otrok šola, traja več kakor štiri leta, se obveznost preživljanja podaljša za toliko, kolikor je daljši študijski program. Obveznost preživljanja traja najdlje do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti, Kadar starši ne preživljajo otroka v svojem gospodinjstvu, morajo k njegovemu preživljanju prispevati preživnino v mesečnem znesku."  

  Ta vprašanja ne bi smela obremenjevati tebe, zato mamo usmeri, da se obrne na pristojni center za socialno delo v kolikor ji že ne pomagajo (poleg odvetnika) pri interpretaciji pravic in dolžnosti obeh staršev. Tja se lahko obrneš tudi sama, če bi želela kakršenkoli odgovor ali podporo zase. Zaupaj. Kmalu bo lažje. Mislimo nate.  

  S pozdravi,

  Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje