Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Dilema

Tema: Čustva, Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost

 • Ar

  Arabella

  Arabella

  Objavljeno: 07 feb. 2022 20:43

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nika Koder

  Objavljeno: 07 feb. 2022 20:44

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Veseli me, da si se obrnila k nam po pomoč. Verjamem, da se v opisani situaciji počutiš zelo nelagodno. Opisuješ, da si trenutno v zvezi s fantom, s katerim pa ne vidiš prihodnosti. Praviš, da te stalno nadzira, se ne razume s tvojo družino in tudi pričakuje, da boš z njo prekinila vse stike, ko boš polnoletna. Rada bi končala zvezo, vendar pa se bojiš fantove reakcije, saj ob vsaki malenkosti zelo burno reagira.

  Prekinitev razmerja je vedno težka in za to verjetno nikoli ne najdemo idealnega časa. V tvojem primeru pa je ta korak še toliko bolj zahteven zaradi reakcij in dejanj tvojega fanta. Vendar pa je vseeno najpomembnejše, da v vsakem odnosu (prijateljskem ali romantičnem) najprej pomislimo nase in na lastne občutke, ki jih občutimo v tem odnosu. Če se nekje ne počutimo dobro, je to najverjetneje znak, da je v tem odnosu nekaj narobe. Razmislimo lahko o tem, kako se počutimo s to osebo, kako se počutimo ob njeni odsotnosti, kaj nam nek odnos prinaša ali preprečuje.

  Zelo problematično se mi zdi tudi dejstvo, da fant želi, da prekineš vse stike s svojo družino ter ti ne dovoli, da bi kam šla sama. To zagotovo niso znaki zdravega razmerja. V zdravem razmerju se partnerja medsebojno spoštujeta in upoštevata ter si zaupata, v svojih razlikah pa iščeta kompromise. Praviš tudi, da se bojiš, da bi fant po razpadu zveze storil samomor. Grožnje s samopoškodovanjem ali samomorom so pogost način, kako trenutni partner hoče preprečiti razpad zveze in prepričati nekoga, da ostane z njim. Na tem mestu pa je pomembno, da se zavedaš, da ti nisi odgovorna za njegova dejanja, ampak je vsak odgovoren za svoje življenje in srečo. In v tvojem primeru, si tudi ti odgovorna za svoje življenje in srečo.

  Pomisli torej nase in na svoje želje. Praviš tudi, da ti gre v šoli zelo dobro in imaš velike plane za prihodnost, kar se mi zdi super. Ni vredno, da zaradi druge osebe, pozabiš nase, na svojo srečo in svojo prihodnost. V tvojem obdobju je najbolj pomembno ravno to. Torej, da se izobražuješ, iščeš svoje prednosti, preizkušaš nove stvari in si tako zagotoviš dobro prihodnost zase. Razmisli, ali boš sploh lahko izkoristila svoj najboljši potencial, če boš vztrajala v zvezi z nekom, ki te pri tem ne podpira?

  Upam, da sem ti s svojim odgovorom vsaj nekoliko pomagala.

  Vso srečo!


  Nika Koder, dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje