Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Dijaški dom

Tema: Moj poklic, moja prihodnost, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Prosti čas in hobiji, Stres in anksioznost

 • Ab

  Abc

  Abc

  Objavljeno: 22 apr. 2024 22:31

  Pozdravljeni 

  Trenutno se soočamo z situacijo da bom morala z septembrom oditi v dijaški dom kar ne zelo skrbi in pa tudi v srednjo šolo,ki je itak strešna že zaradi tega ker živim več kot 70 km stran.kaj če ne dobim prijateljev.kaj če ugotovim da ne šola ne zanima kaj če ne nardim dobrega prvega vtisa kaj če mi cimra vi dijaškem domu nebo všeč kaj če nebom zaradi narečij razumela kaj mi poskuša kdo recti res nevem kaj naj?

   

  Lp

   

 • Uredništvo

  Živa Pirc

  Objavljeno: 06 maj 2024 10:07

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena! 

  Popolnoma razumem tvojo skrb glede selitve v dijaški dom in nove srednje šole. Veliko sprememb se dogaja naenkrat in naravno je, da te je strah.

  Veliko drugih dijakov bo prav tako na novo v dijaškem domu in srednji šoli, zato bodo tudi oni iskali prijatelje. Poskusi biti prijazna, odprta in pokazati zanimanje za druge. Ne skrbi, če ne boš takoj našla skupine prijateljev. Sčasoma boš spoznala ljudi, s katerimi boš delila podobne interese.

  Če se ti bo kdaj zdelo, da te šola ne zanima ali da ti predmeti ne ustrezajo, ne skrbi. V srednji šoli je to običajno, saj je šolski program bolj zahteven. Poišči pomoč pri učiteljih, šolskih svetovalcih ali starših, če se ti zdi, da potrebuješ dodatno podporo.

  Pomembno je, da si prijazna, spoštljiva in da pokažeš, kdo v resnici si. Ni treba, da se vsem dopadeš ali da vedno narediš najboljši prvi vtis. Tvoja pristna osebnost je tista, ki bo pritegnila ljudi.

  Skrbi te tudi glede cimre. Če ti cimra ne bo všeč, je pomembno, da z njo najdeš skupen jezik in se pogovoriš o težavah. Če bo situacija res neznosna, se lahko vedno pogovoriš s svetovalcem v dijaškem domu, ki ti bo pomagal najti rešitev. 

  Glede narečij; Razumevanje narečij je lahko izziv, vendar boš s časom vedno bolje razumela, kaj ti poskušajo povedati. Lahko jih tudi vljudno prosiš, da ti razložijo, če kaj ne razumeš.

  Vse te spremembe so strašljive, a hkrati ti ponujajo priložnost, da spoznaš nove ljudi, se naučiš novih stvari in postaneš bolj samostojna. Verjamem, da boš našla svojo pot in se kmalu počutila bolj udobno. Če imaš še kakršnakoli vprašanja ali pomisleke, sem tu, da ti pomagam!

  Želim ti vse dobro in veliko sreče,,,

  Živa Pirc, mag. psihologije

 • Ma

  Matej

  Matej

  Objavljeno: 01 jun. 2024 16:25

  To kar si napisal je vse res. Želim ti srečno v dijaškem domu.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje