Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Depresija?

Tema: Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni

 • Ob

  Obupana

  Obupana

  Objavljeno: 01 sep. 2022 23:43

  Pozdravljeni

  Zadna 2 mesca se spopadam z kar pogostimi asmaticnimi napadi zrav pa se z panicnimi, tudi vsaka najmanjsa stvar me spravi v ogromen stres, zaenkrat me mami ne zeli peljati h zdravniku ker se obe zavedava da bom dobila tablete ki povzrocajo odvisnost, trenutno sama iscem zdravila brez recepta, do zdaj sem nasla baldrimed in melatonin v spreju.obstaja se kaj boljsega? Kako naj se spopadam z napadi, kdaj je cas da grem h zdr?

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 02 sep. 2022 19:54

  Odgovor svetovalke:

  Eno je astma, ki se zdravi, zelo uspešno, z zdravili, drugo pa so panični napadi, ki se sicer tudi zdravijo, vendar ne tako zelo uspešno. Ne vem, kako bi to vljudno povedala, ampak medicina ni samo to, da malo poguglaš in se "obe z mami zavedata" - eh, a res? 

  Panični napadi se poleg psihoterapije, ki je v Sloveniji slabo dostopna in draga, zdravijo z antidepresivi, ki NE povzročajo odvisnosti (ne glede na to, kar sta morda z mami ugotovili na spletu). Nesmiselno je, da kar sami iščeta neka zdravila, popolnoma nekritično in brez znanja o morebitnih stranskih učinkih. To je recimo tako, kot da bi se mi na avtu prižgala rdeča lučka za motor, jaz pa bi vanj vlivala kis pa morda malo barve za lase, pa potem morda še juho. Če bi moj avto uspel "preživeti" bi mogoče nekoč na guglu našla tudi motorno olje.

  Centri za duševno zdravje so prosto dostopni, enako psihiatri - torej napotnica ni potrebna. Lahko pa greš seveda tudi do osebnega zdravnika in se tam pozanimaš.

  Z melatoninom in baldrianom ne boš pozdravila ne astme in ne paničnih napadov.

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje