Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

DEBELA SEM

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Pi

  Pilar

  Pilar

  Objavljeno: 28 mar. 2023 14:52

  Živijo,

  visoka sem 158 cm in težka 52 kg. To je čisto preveč!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj naj storim??? Ne morem shujšat, ne rata. Moj trebuh sploh ni raven in moje noge so grozno debele ter tudi roke.

  Kako postanem vitkejša???

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 31 mar. 2023 10:21

  Odgovor svetovalke:

  Draga obiskovalka spletne strani, motijo te teža, neraven trebuh, debele noge in roke. Ne vem, koliko si stara, a sklepam, da si v puberteti. V tem obdobju razvoja smo redkokdaj zadovoljni s seboj, s postavo, s težo, z obliko rok, nog. Je že res, da smo bile dolgo deklice, navadile smo se na ozko telo, na suhe nogice in rokice. Potem pa nas naenkrat presenetijo spolni hormoni, ki pridejo nad nas z nalogo, da telo preoblikujejo v ženskega. To pomeni, da nam nalagajo obloge na boke, na zgornji del stegen, na trebuh, nas obložijo z dojkami, ki poganjajo vsak dan bolj... Skratka - včasih se nam zdi telo tuje, kot da ni naše. In nismo zadovoljne. In se gledamo le v mesta, ki niso po naših željah...

  Morda pa je na tebi kaj, kar ti je zelo všeč: za nekatera dekleta so to lasje, za druga oči, spet za tretje njihove ustnice ... Skratka: poglej se z ljubeznijo, kot da gledaš najboljšo prijateljico in najdi, kar je lepega. To si zapiši v mobitel. Ko bodo spet prišli trenutki obupa, si preberi in se zavedaj: ni ti vse všeč, kar vidiš, a nekaj lepega pa imaš :).   Pišeš, da ne moreš shujšati. Ti verjamem. Tudi preveč modro to ne bi bilo. Garantiram, da ti lahko uspe naslednje: drži to težo, svojih 52 kg. Ker boš zrastla, bo to tako, kot da si težo izgubila. V resnici bo to najbolj zdrav cilj: ista teža, več cm v višino :). Ne bo šlo kar tako, mimogrede. Morda bo treba opustiti prigrizke ali pa vsaj sladke prigrizke. In pa vsak dan spraviti telo v kakšno dodatno telesno dejavnost. V katerokoli, v tisto, ki ti je ljuba.   Želim ti, da ti uspe nekaj od naštetega.

  Držim pesti zate in te lepo pozdravljam,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje