Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

čudne težave, težave z slabostjo

Tema: Čustva, Spanje, Telesno dozorevanje

 • či

  čistozaskrbljena

  čistozaskrbljena

  Objavljeno: 20 feb. 2023 17:53

  Pozdravljeni.

  Jaz nekaj čudnih problemov in bila bi neizmerno hvaležna, če bi mi lahko pomagali, saj mi nihče drug ne more. Menstruacijo sem imela nazadnje pred prb. 4 meseci. Od takrat imam samo beli tok pa še tega sem vmes izgubila. Dosti krat imam predmenstrualne simptome ampak se nič ne pokaže. Ogromno krat me tišči v spodnjem delu trebuha in občasno imam krče. Dosti krat se mi tudi zdi, kot bi moje telo rado nekaj potisnilo ven pač tišči mi od spodnjega dela trebuha navzdol. Nisem pod stresom, ne pretiravam z vadbo, če mislite, da bi to lahko bil vzrok za izostanek menstruacije. Dostikrat se mi pojavlajo tudi slabosti, v grlu začutim nek košček hrane običajno imam občutek, kot bi bil nek korenček, ki je v majhni kocki in to je res mučno mučno zame. Dosti krat me tudi sili na bruhanje. Bila sem pri zdravniku pred časom, ker smo mislili, da je razjeda na želodcu ampak je samo razdražen.  ZDAJ PA, DA NE BOSTE MISLILI, DA IMAM BUJNO DOMIŠLJIJO ALI PRETIRAVAM. To je tako zelo mučno zame in ena stvar me bolj muči od druge. Nisem imela spolnih odnosov in ničesar ampak imam nekaj simptomov nosečnosti med njimi so utrujenost, čez dan sem dosti krat noro utrujena problem je tudi, da me dosti krat muči nespečnost zaspana sem odpravim se v posteljo ob pol devetih in ne morem zaspati do desetih potem se itak zbujam ponoči vsaj 3 krat običajno tam med 1 in 3 uro zjutraj. Moje starše zelo skrbi,  da me muči nespečnost že dolgo časa. Zadnje čase tudi ogromno hodim odvajat urin nič me ne peče ko odvajam grem prb. na vsake 3 ure, ne pijem preveč, če to mislite, da bi sprožilo pogosto odvajanje, zadnje čase sem tudi zelo ganljiva sploh ni nič tako ganljivega meni pa pridejo solze v oči.

  Zelo bom hvaležna, če bi m dogovorili in se opravičujem za dolgo sporočilo.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 23 feb. 2023 14:31

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  nikakor ne mislim, da imaš bujno domišljijo ali da pretiravaš. Verjamem, da imaš težave, ki jih moraš začeti reševati.

  Nisi napisala ali si imela že redne menstruacije in koliko časa. Če menstruacije še niso bile redne ali jih imaš manj kot leto, se lahko zgodi, da tudi za nekaj mesecev izostanejo. Vsaj nosečnost lahko zagotovo izključimo, ker še nisi imela spolnih odnosov. Upam, da nimaš težav z odvajanjem blata. Glej, da redno odvajaš (vsaj vsak drugi dan, še bolje, če vsak dan), ne pretrdo blato. Zaprtost bi lahko povzročila napetost in bolečine v spodnjem delu trebuha. Če tudi to ni vzrok,  bi ti priporočala obisk pri ginekologinji. Lahko se zgodi, da je kakšna pregrada v maternici ali nožnici, ki moti odtok menstrualne krvi.

  Eden od možnih vzrokov za izostanek menstruacije in slabo počutje je tudi stradanje in hujšanje, bolj kot stres in vadba.

  Praviš, da so ti že ugotovili razdražen želodec. To je zelo verjetno vzrok za vračanje želodčne kisline v požiralnik in občutek korenčka v grlu. Verjetno imaš vneto sluznico, ki je lahko posledica neredne, neustrezne prehrane, Upam, da nisi izpostavljena cigaretnemu dimu (pasivno ali aktivno), saj je to lahko pomemben razlog za vnetje želodčne sluznice. Znova se oglasi k zdravniku, z zdravili in pravilno prehrano je to možno pozdraviti.

  Odvajanje urina na tri ure podnevi je povsem normalno (ne pa ponoči). Ko bodo minile težave s trebuhom, boš tudi normalno spala. Da ti večkrat pridejo solze v oči, pa tudi ni nič posebnega. Misim, da se to dogaja vsem štirinajstletnicam, samo vse tega ne priznajo. Hormonska dogajanja v telesu so tako burna, da se pozna tudi na psihičnem stanju. Bo minilo.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje