Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Čudne sanje

Tema: Sanje

 • Lo

  Lolek12

  Lolek12

  Objavljeno: 24 okt. 2022 20:01

  Pozdravljeni,

  Zadnje čase pri sebi opažam sanje o spolnih odnosih. Kaj bi naj to pomenilo?

 • Uredništvo

  Brane But

  Objavljeno: 02 nov. 2022 12:04

  Odgovor svetovalca:

  Dragi fant!

  Pišeš, da zadnji čas sanjaš o spolnih odnosih in sprašuješ, kaj bi naj to pomenilo. Naj ti kar povem, da to ni noben problem, ampak kar precej normalno dogajanje v tvojih letih.

  Na TSJ sem že večkrat odgovarjal na razna vprašanja o sanjah (kaj sanje pravzaprav so, zakaj sanjamo in kaj lahko sanje pomenijo). Na tem mestu naj na kratko povzamem različne izvore sanj. Na splošno lahko navedemo naslednje vzroke sanj:

  1. Vzrok sanj je lahko v nadaljevanju dnevne duševne dejavnosti, interesov in želja, zato človek pogosto sanja o tem, kar je prejšnji dan doživel ali o čemer je prejšnje dneve premišljeval.
  2. Vzrok sanj je lahko tudi spomin; zanimivo je, da segajo sanje tem globlje v preteklost, čim globlje je spanje.
  3. Pogosti vzroki sanj so fiziološki dražljaji . Če ima npr. človek mrzle noge, lahko sanja, da plava; če leži na roki, tako da ovira kroženje krvi, lahko sanja, da ga nekdo preganja, a ne more zbežati, ker je privezan ipd. Znane so npr. mučne sanje (boji z divjimi zvermi, s strahotnimi prividi ipd.).
  4. Posebni vzroki sanj so budilni dražljaji (npr. budilka, ropot, govorjenje), ki so večkrat združeni z nasprotno željo, da bi ne bilo treba vstati.
  5. Pogosto sanja človek o tem, kar si želi, da bi se zgodilo. Freudu so npr. sploh vsake sanje izpolnjevanje (podzavestnih) želja.

  Kot torej vidiš, človek pogosto sanja o tem, kar si (zavestno ali podzavestno) želi, da bi se zgodilo, oziroma o tistem, o čemer pogosto čez dan razmišlja, sanjari, si želi.

  Kot kaže, si že krepko zakoračil v puberteto, hormoni divjajo v tebi, imaš že spolne potrebe, ki kličejo po zadovoljitvi, kar vse se odraža v tvojih sanjah. Sanjaš torej o tistem, kar si želiš, da bi se zgodilo, da bi doživljal spolnost in zadovoljitev svojih spolnih potreb. Tvoje sanje so nekaj popolnoma normalnega.

  Brane But, univ. dipl. psiholog

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje