Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

čudna slabost, ali imam hemoroide???

Tema: Zdravje in bolezni

 • ze

  zelosemzaskrbljena

  zelosemzaskrbljena

  Objavljeno: 23 mar. 2023 15:19

  Lepo pozdravljeni! Imam 2 resna problema za enega sem vam že pisala nekaj časa nazaj a nisem dobila odgovora bom še napisala enkrat.

  1. Meni se kar iz nenada zelo pogostokrat pojavi neka čudna slabost. Začne mi utripati kako bi rekla tam ko je ključnica in je tista luknjica na sredini malenkost više mi začne utripati, postane mi slabo, postanem potna, gre mi na bruhanje, postanem nervozna in bleda. Nisem pod stresom izogibati se mu poskušam, drugo pa ne vem kaj bi bil vzrok. To se mi dogaja že precej časa že kako 1 leto če ne celo dlje. 

  2. V mesecu decembru sem bila hudo zaprta in ko sem šla po 6 dnevu končno na blato odvajat sem opazila kri v blatu. Takoj smo poklicali zdravnika in je povedal, da je zato, ker mi je baje neka bulica od napenjanja počila. Potem sem dobila odvajalo Macrobalans, ki sem ga jemala 1 teden, če se dobro spomnim pač koliko je bilo predpisano tako dolgo sem jemala in pač povedali so, da bi moralo biti vse dobro. No danes sem šla na blato nič se nisem napenjala ali kar koli in spet sem opazila svetlo rdečo kri v blatu. Zadnje čase sem tudi opažala srbečico v zandjiku peklo me je tudi malo in zato mi je takoj padlo na pamet ali imam hemoroide. Sicer zdaj od decembra do danes nisem imela krvi v blatu danes se mi je  prvo pokazala po tem času pa težava je tudi, da sem imela razdraženo črevesje, če je to kaj povezano? Nisem bila na dobenih preiskavah.

  Hvala!

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 27 mar. 2023 14:35

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  na prvo vprašanje sem ti danes odgovorila:  https://www.tosemjaz.net/razisci/seznam-vprasanj/slabost-cuden-obcutek-9182?fl=9182

  Kar se tiče odvajanja sveže krvi na blato pa je to zelo pogost simptom, ki spremlja zaprtje. Ob napenjaju se napenjajo tudi žile, ki prehranjujejo zadnjik, trdo blato pa jih rani in tako zakrvavimo. Ponavadi takšne krvavitve niso nevarne. Opazila boš, da bodo izginile ob ureditvi higiene blata - vsak dan enkrat do dvakrat, mehko blato. Priporočam da uživaš dovolj tekočin in vlaknin, da bo blato res mehko. Poleg žil, ki lahko počijo pa se ob napenjaju in trdem blatu ustvarijo tudi manjše rane kože in sluznice imenovane fisure, ki terjajo nekaj časa, da se zacelijo, do takrat srbi, na blatu ali papirju so lahko prisotne sledi sveže krvi. Takrat lahko uporabljamo lokalno mastno kremo, ki sluznico vlaži in ščiti (lahko vazelin ali olivno olje na očiščen zadnjik večkrat dnevno) ter spet - skrbimo za odvajanje mehkega blata.

  V kolikor težave vztrajajo več tednov zapored, odvajanje boli in je povezano s strahom, pojavi se konstantna bolečina v zadnjiku pa je na mestu obisk zdravnika. Sicer pa občasne sledi zveže krvi na blatu pri mladih ljudeh, ki odvajajo trdo blato, niso nevarne same po sebi.  

  Srečno!

  Katarina Zemljak, dr. med., specializantka interne medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje