Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Črevesje

Tema: Komunikacija, Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje

 • Li

  Lina

  Lina

  Objavljeno: 31 okt. 2022 23:31

  Pozdravljeni

  Že 2 leti in 3 mesece se spopadam z težavami z črevesjem težave so se začele pojavljati po 1 mesecu ko sem prehitro izgubila kg v 1 mesecu kar 7 takrat sem imela tudi 2 obliki motenj hranjenja anoreksijo in bulimijo. Od takrat naprej me spremlja razdražljiv želodec,napihnjenost včasih pa tudi krči. Čez poletje je bilo vse ok sedaj imam pa ponovno težave z zaprtostjo bojim se da ne bi morala ponovno na preiskave ker sem pred 2 leti in 3 meseci bila tako zaprta da me je že pošteno bolel trebuh takrat sem šla na preiskave in ugotovili so da imam v črecesju preveč blata. Imam tudi napihnjenost kar sem tudi takrat imela jemljem pa probiotik in gel proti razdražljivemu želodcu sedaj ne mine niti 1 dne da ne bi bila napihnjena. Pri napihnjenosti me včasih boli tudi trebuh in mi poruši vse načrte ki sem jih imela v planu. Pri napihnjenosti imam tudi vetrove. Bila sem tudi na preiskavah za alergije na hrano in je bil izvid vredu. V posteljo se že par dni odpravim z napihnjenim trebuhom in rahlimi bolečinami v trebuhu ne vem ali imam tako veliko slabih bakterij v črevesju kot dobrih. Včasih pa se tudi zjutraj prebudim z rahlimi bolečinami v trebuhu in manjšo napihnjenostjo ki se čez dan še poslabša. Mama me ne razume če ji povem svoje težave mi reče da imam samo jaz te težave in noben drug. Sedaj me skrbi da ni kaj resnega z mojim črevesjem ker to traja že 2 leti in 3 mesece saj ne bi rada šla spet kam na preiskave. Najbolj od vsega me pa moti napihnjenost izogibam se tudi izdelkom ki naj bi vsebovali laktozo ker mi je po teh živilih še slabše. V šoli moram imeti tudi drugačno malico in včasih tudi kosilo kot ostali zaradi tega ker se mi po laktozi stanje z črevesjem poslabša. Sedaj ko imam te režave pazim kaj pojem ampak težave ne minejo ne vem kako naj si še pomagam da vsaj malo oblažim simptome.

  Hvala za odgovor 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 03 nov. 2022 20:48

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če te prav razumem, nimaš več težav z anoreksijo in bulimijo ampak je tvoj glavni problem z zaprtostjo, napihnjenostjo in bolečinami v trebuhu. Žal nisi povedala ali je tvoja teža zdaj primerna in stabilna ali niha.

  Napihnjenost pomeni, da v črevesu nastaja več plinov ali pa plinov ne moreš odvajati. To slednje je lahko posledica prevelike količine trdega blata v končnem delu črevesa. Potrebno je skrbeti za redno, vsakodnevno odvajanje zadostne količine blata. Da boš to dosegla, mora biti blato mehko. Hrana naj vsebuje dovolj vlaknin (zelenjava, stročnice, sadje, polnozrnata žita), pij veliko vode ali nesladkanega čaja, vsaj dva litra dnevno, priporočljivo pol litra Donata. Če se kljub vsemu blato še vedno ne bi zmehčalo, lahko v lekarni kupiš Macrobalans praške. V začetku spiješ vsak dan en prašek raztopljen v 2 dcl vode, ko se stanje izboljša, pa vsak drugi ali tretji dan. Odsvetujem odvajalne čaje ali tablete.

  Povečano tvorbo plinov črevesju lahko povzročajo nekateri dodatki v hrani, na primer ojačevalci okusov.

  Tudi nekatere bolezni so vzrok povečani tvorbi plinov v črevesju. Ena med njimi je intoleranca laktoze, ki pa ti ne bi smela več povzročati težav, če dosledno uživaš mleko in mlečne izdelke brez laktoze. Druga ne tako redka bolezen, ki povzroča napihnjenost in bolečine v trebuhu, je celiakija. Če ne bo z zgoraj naštetimi ukrepi izboljšanja, bo potrebno opraviti še te preiskave.

  Vse dobro ti želim in lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje