Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Covid

Tema: Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni

 • Gr

  Groza

  Groza

  Objavljeno: 18 mar. 2022 16:22

  Pozdravljeni,

  Danes sem prisla domov in ne slabo pocutila pa sem naredila en hitri test za covid in je bil pozitiven. Ni mi jasno kako pa kje sem ga dobila, ker sem dvakrat cepljena in prebolela sem ga že pred 4 meseci.

  Skrbi me, da bom dobila strdek. Toliko ljudi poznam, ki so po omicronu dobili strdke in umrli. 

  Mogoce bi bilo pametno da povem, da imam anksioznost in me je izredno strah. Zato bom mogoce zdaj malo pretiravala.

  Vceraj sem sanjala, da se mi bo cez 120 ur nekaj zgodilo, to bi po izracunih moglo bit v totek zjutraj. In ker sem dobila covid me je strah, ce bom umrla od strdka. Tega me je strah zato, ker vcasih sanjam nekaj pa se potem res zgodi.

  Prosim za neko tolažilno sporočilo ker me je res strah. Sem pa pišem zato, ker se mi zdi zelo butasto razmisljanje amoak me je vseeno strah da moram nekomu to povedat.

  Hvala

   

 • Uredništvo

  Maja Nose Mijanović

  Objavljeno: 21 mar. 2022 10:58

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena. 

  Glede covida, to da si zbolela kljub cepljenju niti ni nenavadno. Omicron različica se izogne zaščiti, ki jo ustvari naše telo po cepljenju, ker je strukturno dokaj drugačna od predhodnih različic Delta in Alfa. Trikratno cepljenje nudi za nekaj procentov boljšo zaščito, ne pa 100%. Tako, da smo v tem petem valu imeli kar nekaj popolno cepljenih z Omicron okužbo - sploh starejših (nad 70 let). 

  Pri cepljenih (tako 2-krat kot 3-krat) pa vseeno velja, da cepljenje dobro ščiti pred težjim potekom bolezni, manj pa pred samo okužbo. Tebe cepljenje sedaj ščiti, da covid ne bo težko potekal. V težji potek sodi pljučnica, strdki in drugi zapleti, ki zahtevajo, da so bolniki hospitalizirani, da rabijo kisik itd.

  Zelo malo je verjetno, da boš dobila strdek. Svetujem ti, da počivaš, popiješ veliko tekočine, zbijaš vročino, če do nje pride. V primeru kakšnega simptoma - kot je hud glavobol, ali karkoli kar bi te zaskrbelo, pa se posvetuj z izbranim zdravnikom. Lahko vprašaš tudi tule.

  Ponavljam, da je možnost za zaplete, se pravi strdke izjemno majhna.

  Želim ti čimprejšnje okrevanje.

  Maja Nose Mijanović, dr. med., specialistka infektologije

 • Uredništvo

  Objavljeno: 21 mar. 2022 11:22

  Pozdravljena.

  Prejela si prvi del odgovora, od specialistke infektologije, v kratkem pa ti bo odgovorila še psihologinja. Srečno pri okrevanju. 

  Lepo te pozdravljamo iz uredništva. 

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 21 mar. 2022 11:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  veseli me, da si se obrnila na našo svetovalnico. Prav je, da nekomu zaupaš svoje skrbi, ne glede na to, ali se ti zdijo butaste. Pišeš, da te zelo skrbi tvoja okužba s covidom, ker se ti je sanjalo, da se ti lahko zgodi nekaj slabega. Verjamem, da so te takšne sanje močno prestrašile.

  Napisala si, da si covid že prebolela, zato ponovna okužba zate ni nekaj povsem novega. Pomisli, da si jo enkrat že uspešno premagala. Poskušaj se osredotočiti na delo ali hobije, počni kaj, kar te veseli. Vzemi si dovolj časa za okrevanje in počitek. Odsvetujem ti brskanje po spletu in analiziranje svojih simptomov, saj bo to le povečalo tvojo stisko.

  Kar pa se tiče sanj, niso le-te nikakor napoved nečesa, kar se bo zgodilo. Sanjamo lahko zelo bizarne sanje, lahko pa take, ki se zdijo popolnoma v skladu z resničnostjo. Vendar pa nobene od njih ne pomenijo, da se bo ta stvar uresničila. Ko te določena stvar močno obremenjuje ali pa o njej veliko razmišljaš, je tudi bolj verjetno, da boš o njej sanjala, saj možgani v času spanja še naprej predelujejo in usklajujejo informacije. Priporočala bi ti knjigo Zakaj spimo avtorja Matthewa Walkerja, kjer so v enem od poglavij sanje in njihova funkcija zelo lepo razložene. Vse napisano je osnovano na izsledkih znanstvenih raziskav, zato se mi zdi, da ti bo branje pomagalo, da razumeš, kako so sanje lahko koristne in da pomiriš svoj strah pred tem, da se uresniči kaj slabega iz sanj. Skratka, prepričana sem, da se ti ne bo zgodilo nič hudega.

  Želim ti čimprejšnje okrevanje in čim manj skrbi.

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje