Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

cigarete

Tema: Mladi in nikotin, Odnosi v družini, Razmišljam in imam stališča

  • ha

    hanabanana

    hanabanana

    Objavljeno: 06 jun. 2023 15:13

    pozdravljeni

    moja mami je stara 47, in skadi 3 cigarete vsak vecer na balkonu. sicer je v zelo dobri gormi, in nima nobenih zdravstvenih tezav. 

    kaksne so moznosti da od cigaret zboli? 

  • Uredništvo

    Helena Koprivnikar

    Objavljeno: 07 jun. 2023 14:53

    Odgovor svetovalke:

    Veseli me, da ste se obrnili na nas z vašim vprašanjem. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu. Kajenje povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja in še številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema, nizko kostno gostoto pri ženskah in zlome kolka idr. Napačno je mišljenje, da je kajenje majhnega števila cigaret na dan relativno varno za zdravje. Tudi ustaljeno kajenje majhnega števila cigaret prinaša znatno tveganje za zdravje. Tveganje za pljučni rak je sicer manjše kot pri kadilcih večjega števila cigaret na dan, a še vedno visoko, podobno velja za druge vrste raka. Manj pa se zmanjša tveganje za srčno-žilna obolenja. Tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni in možganske kapi je pri kajenju ene cigarete na dan še vedno okoli polovica tistega tveganja, ki ga ima kadilec, ki dnevno pokadi 20 cigaret, pri kajenju 5 cigaret na dan pa okoli dve tretjini. Kajenje manjšega števila cigaret na dan je povezano tudi z okužbami spodnjih dihal, kašljem in drugimi znaki s strani dihal, boleznimi oči, manjšo kostno gostoto pri ženskah in slabšo kvaliteto življenja, povezano z zdravjem. Bolezni, povzročene s kajenjem, se razvijajo leta in leta, pokažejo pa desetletja po začetku kajenja.

    Povejte svoji mami, da vas skrbi za njeno zdravje. Da želite, da je zdrava in da opusti kajenje. Opustitev kajenja prinaša pomembne koristi za zdravje v katerikoli starosti, a velja tudi, da čim prej nekdo opusti kajenje, večje koristi za zdravje bo izkusil. Spodbujajte jo k opustitvi in jo tudi podpirajte, ko bo začela z opuščanjem. Načini opuščanja kajenja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti, a številni potrebujejo dodatno pomoč, ki poveča njihov uspeh opustitve. Vaša mama lahko izbira med različnimi vrstami pomoči pri opuščanju. V okviru zdravstvenih domov so tako imenovani Zdravstveno-vzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo brezplačno podporo pri opuščanju kajenja. Ta pomoč se izvaja lahko kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje. Informacije o omenjenih centrih lahko najdete na povezavi: https://www.skupajzazdravje.si/zemljevid/

    V okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje tudi brezplačna anonimna telefonska številka 080 2777, na kateri lahko vsakdo pridobi potrebne informacije o opuščanju, lahko pa se tudi dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

    Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/.

    Več informacij je na voljo tudi v gradivih, dostopnih na povezavah:

    https://www.nijz.si/sl/publikacije/kajenje-skoduje-vasemu-zdravju

    https://www.nijz.si/sl/publikacije/izzivi-opuscanja-kajenja

    https://www.nijz.si/sl/publikacije/ne-bom-vec-kadil-ne-bom-vec-kadila

    Poleg tega so v lekarnah na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (registrirane, varne, preizkušene in nadzorovane), ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept lahko predpiše osebni zdravnik.

    Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke, s strani Agencije za zdravila odobrene nikotinske nadomestke ter zdravila, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept. Različni izdelki z nikotinom, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki ali nikotinske vrečke, niso pripomočki za opuščanje kajenja. Zato jih ne priporočamo oziroma jih povsem odsvetujemo, saj vzdržujejo zasvojenost z nikotinom in imajo škodljive učinke na zdravje.

    Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje