Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Cepljenje za klopa

Tema: Zdravje in bolezni

 • AN

  ANA-ana

  ANA-ana

  Objavljeno: 12 apr. 2024 13:27

  Pozdravljeni. Zanima me glede cepljenja za klope. Kako to gre? Mislim, je dovolj en odmerek, treba ponavljati? Je zanesljivo, da potem ne zbolim za temi klopnimi boleznimi? 

 • Uredništvo

  Alenka Trop Skaza

  Objavljeno: 19 apr. 2024 14:05

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena.  

  Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) je sestavljeno iz treh osnovnih odmerkov po predvideni shemi cepljenja in sicer prvemu odmerku sledi drugi čez 14 dni do treh mesecev in nato tretji pet do dvanajst mesecev po drugem odmerku. Po teh treh odmerkih je čez tri leta na vrsti obnovitveno cepljenje z enim odmerkom, nato pa so obnovitvena cepljenja z enim odmerkom na vsakih pet let.

  Pri osebah, starejših od 60 let, je obnovitveno cepljenje na vsaka tri leta. Cepimo v mišico nadlahti.

  Cepivo je zelo učinkovito, kar pomeni, da dobro ščiti pred okužbo z virusom KME, ki ga prenašajo klopi. Proti boreliozi in humani granulocitni anaplazmozi, ki jo prav tako prenašajo klopi, pa cepivo ne ščiti.  

  Več informacij je dostopnih na spletni strani NIJZ:  

  https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-o-uvedbi-cepljenja-proti-kme-v-program-cepljenja/  

  https://nijz.si/wp-content/uploads/2023/04/KME-letak-skupni-apr_2023.pdf  

  LP,

  prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

 • ll

  llgggl

  llgggl

  Objavljeno: 19 apr. 2024 16:59

  Če smem še jaz dopolniti bolj po "kmečko".

  Proti samim klopom se ne da cepiti. Lahko se samo obnašaš preventivno. Ne rineš v vsako šavje, se špricaš z repelenti (ki so bolj "bolje išta nego ništa" varianta), se primerno oblečeš (svetla oblačila, hlačnice zatakneš za čevlje ali nogavice) in sproti pregleduješ (tudi z ogledalom pod pazduhami, dimljami itd.).

  Klopi prenašajo več bolezni. Najbolj podmukla med njimi je klopni meningoencefalitis (KME), ko ga je mati narava ustvarila, je morala biti res skrajno zafrustrirana. Če okuženega klopa res ne odstraniš takoj, je gotovo. In v tem primeru ti niti medicina ne more pomagati drugače kot s paliativo. Ti lahko samo moliš, da bo tvoj imunski sistem uspel nadmudriti virus, še preden se razvijejo najhujše oblike bolezni. K sreči vsaj obstaja cepivo. 1. odmerek ima praktično enak učinek kot nič (vsaj tako so mi djali na cepljenju), po 2. se menda že nekaj vzpostavi, zares pa šele po 3. in potem po osvežitvah vsakih nekaj let. Cepljenja so samoplačniška. ok. 30 komadov na pik. Študentom, ki morajo "po službeni dolžnosti" lutati po klopoj*binah, ga časti država, sicer pa slehernik, ko izpolni pogoje glede emša (vprašaj pri zdravniku glede podrobnosti), dobi na zdravstveno kartico 3 "voucherje" za brezplačne pike. Lahko jih porabi za te 3 odmerke, ali pa, če je že začel samoplačniško, za preostale in potem poživitvene, dokler mu ne zmanjka voucherjev. BTW, jaz sem dal to skozi, po vsakem me je naslednji dan še rahlo bolela rama, potem je pa bilo vse OK.

  Poleg tega klopi prenašajo tudi lymsko boreliozo, proti kateri ni cepiva, imaš pa menda nekaj več fore, da potencialno okuženega klopa odstraniš. Za razliko od KME je bakterija vsaj toliko fair, da se ponavadi še pravočasno najavi (vročina + tisti rdeči kolobarji). Če to hitro opaziš in takoj pričneš z zdravljenjem (vsak dan hodiš v ZD ali kliniko na infuzijo antibiotikov), se največkrat da pozdraviti brez posledic. Če ne storiš nič, prva faza sicer mine (kao ozdraviš), vendar ji čez čas sledi druga in si praktično doomed.

  Menda prenašajo še nekaj pasjih bolezni, ki vsaj človeku prizanesejo. Skratka, Stvarnik je moral imeti res hudo slab dan, ko je ustvarjal klope...

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje