Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Cep

Tema: Spolno prenosljive bolezni

 • Tl

  Tlop

  Tlop

  Objavljeno: 20 jul. 2023 12:19

  Koliko se fantov cepi letno za hpv? Zakaj se je samo punce na zečetku?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 21 jul. 2023 08:29

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljen, Tlop!

  Veseli me, da se zanimaš za cepljenje proti HPV. HPV (human papilomavirusi) so virusi, s katerimi pride vsaj enkrat v življenju v stik velika večina spolno aktivnih oseb, pogosto že v prvih letih po pričetku spolne aktivnosti. Prenašajo se s tesnimi stiki s kožo ali suznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalnih, analnih in oralnih). Okužba v večini primerov poteka brez simptomov in znakov, zato večina ljudi sprva niti ne ve, da so okuženi, in lahko okužbo prenesejo naprej na spolne partnerje. Problem pa je v tem, da lahko okužba čez leta privede do nastanka predrakavih in rakavih sprememb -  najpogosteje do nastanka raka materničnega vratu pri ženskah, pri obeh spolih pa lahko pride tudi do pojava raka ustnega dela žrela in raka zadnjika, pri moških tudi do raka penisa.

  Za izredno učinkovito in varno zaščito pred prenosom okužbe se je v zadnjih letih izkazalo cepljenje proti HPV (poleg uporabe kondoma in manjšega števila spolnih partnerjev), ki nudi dolgotrajno zaščito (vsaj 10 let, verjetno pa bo še bistveno daljša). V Sloveniji smo najprej pričeli z BREZPLAČNIM (kritim s strani OZZ - Obveznega zdravstvenega zavarovanja) cepljenjem za punce, v šolskem letu 2021/2022 pa se je uvedlo tudi prostovoljno brezplačno cepljenje za dečke (prej so se dečki tudi lahko cepili, a proti plačilu). 

  Zakaj najprej deklice? Najprej se je država odločila za kritje cepiva za deklice iz razloga, da najpogostejši rak, ki ga povzroča HPV (rak materničnega vratu), prizadene ženske. Primerov tega je veliko več kot primerov rakov, ki jih HPV povzroči pri moških, zato je bilo najbolj pomembno (za državo, ki je plačnik cepljenja, če razumeš, ne za posameznika), da se najprej čim bolj precepi deklice. To še zdaleč ne pomeni, da ni bilo cepivo že od nekdaj priporočljivo tudi za dečke, le do "sofinanciranja" so prišli kasneje, ker so, v primerjavi z dekleti, vseeno nekoliko manj ogroženi (a to še zdaleč ne pomeni, da niso). Cepljenje dečkov je nadvse pomembno zaradi dveh razlogov:

  1. Dečki lahko s HPV ob spolnih stikih okužijo deklice, torej s cepljenjem dečkov prav tako preprečujemo raka na materničnem vratu (pa tudi raka nožnice in zunanjega spolovila).

  2. HPV povzroča tudi druge vrste rakov, ki lahko prizadanejo tudi moške (kot sem navedla že prej - rak zadnjika, rak ustnega dela žrela in rak penisa). V resnici se približno 40 % vseh rakov, ki so povezani z okužbo s HPV, pojavi pri moških. Tako so s cepljenjem proti tem rakom zaščiteni tudi oni.

  Žal ti odgovora na vprašanje, koliko dečkov se letno cepi, sama ne znam podati. Zadnje poročilo o cepljenju proti HPV na državni ravni je iz leta 2020, ko dečkov še nismo cepili brezplačno. Podatek bo tako na voljo v naslednji analizi. Lahko ti povem, da se deklic cepi od 35 - 84 % (zelo odvisno od regije, največ v Koroški regiji, najmanj v Ljubljani). Če te podatek zelo zanima in si mi pripravljen navesti, od kod prihajaš, lahko v tvojem Zdravstvenem domu preverim odstotek precepljenosti dečkov, sicer pa lahko o tem na lokalni zdravstveni postaji povprašaš tudi sam. 

  Naj za konec dodam, da je cepljenje za dečke in deklice v vsakem primeru smiselno in tudi zelo varno. Če te zanima še več, si lahko odgovore na najpogostejša vprašanja o cepljenju proti HPV prebereš tudi na tej povezavi. 

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Tl

  Tlop

  Tlop

  Objavljeno: 21 jul. 2023 14:01

  V Združenem Kraljestvu se bo drugo leto cepilo samo z enim odmerkom cepiva, namesto z evema oz.tremi ker naj bi bil en eovolj za zaščito. je to ok in ali tudi ostala Evropa razmišlj o tem?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 24 jul. 2023 09:01

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  drži, da zadnje raziskave kažejo, da visoko učinkovitost dosežemo že ob cepljenjem z enim odmerkom cepiva, a po mojih informacijah se zaenkrat pri nas še ne razmišlja v smeri manjšanja odmerkov cepiva.

  Lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje