Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Celulit

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • Le

  Lepa

  Lepa

  Objavljeno: 02 feb. 2024 23:42

  Zanima me kako lahko zmajsam celulit na nogah. Kolena niso vzporedna s stopali in to mi dela velike tezave ker sem plesalka(balerina). Poskusila sem s telovadbo ampak se ni nic spremenilo. Sicer imam lepo postavo morijo me le noge. V bistvu se moj celulit vidi sele ko sedim. Ker takrat najbolj sprostim misice je zelo opazen (imam misicaste noge s celulitom). Ne moti me, ne mislim da sem debela. Samo to mi je taka ovira da tezko izvajam plesno tehniko ker ne morem stati paralelno. Najvecji problem je ko grem v pije(pocep) ker kolena ne gredo naravnost. 

   

  Lp

  Lepa

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 06 feb. 2024 21:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Lepa!

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Navajaš, da te moti tvoj celulit, hkrati pa praviš, da imaš težave z izvajanjem določenih plesnih tehnik, saj ne moreš stati paralelno. 

  Pravzaprav priznam, da si tvoje situacije, ker mi je področje baleta kar precej tuje, ne znam čisto predstavljati. Rada bi vedela, če boš še odgovorila na moje sporočilo, kako meniš, da celulit vpliva na tvoj položaj nog in izvajanje baletnih tehnik? Glede na navedeno v tvojem sporočilu bi sama rekla, da imaš celulita pravzaprav čisto toliko, kot povprečno dekle tvojih let (nekaj celulita, posebej, ko se usedemo, se vidi pri vseh nas ženskah), hkrati pa, ker si športnica in tudi sicer suha in postavna, kot praviš, tudi težko vidim možnost, da se celulita še v večji meri znebiš. Seveda se nekaj celulita lahko znebimo z izgubo teže in usmerjeno vadbo, a v tvojem primeru je vse to že izpolnjeno, kajne? Hkrati pa je pojav celulita deloma tudi genetsko pogojen, zato ga imajo nekatera dekleta več kot druga, neodvisno od teže in vadbe. A nekaj celulita, ko se usedemo in, kot si zapisala sama, sprostimo mišice, imamo skoraj vse, zato bi ti svetovala predvsem, da se glede tega ne pretirano obremenjuješ.

  Saj tudi sama praviš, da se ne - razen zaradi baleta. Na tej točki se mi poraja vprašanje - si prepričana, da je celulit vzrok za težave pri baletu? Sama bi, glede na to, kar si napisala, prej ugibala, da imaš preprosto (prirojeno) takšno lego kolen in stopal, da so te vaje zate težje izvedljive? Bi to lahko bila razlaga tvoje težave? Žal mi je, a ne znam si predstavljati, kako bi na to vplival celulit - res pa je moje znanje o tem površinsko, saj, kot rečeno, ne poznam baleta in si ne znam niti predstavljati vaj, ki jih izvajate. Morda pa se lahko obrneš še na koga, ki bi ti znal svetovati - tvoja učiteljica/učitelj baleta, kakšna prijateljica, sorodnik, morda osebna zdravnica/zdravnik? Če te zadeva zelo ovira pri izvajanju vaj, morda poišeš pomoč pri komu izmed njih? Bi morda lahko dobila na treningih pomoč, da se naučiš posebnih vaj, ki bi ti pri tvoji težavi pomagale? Vabim te k razmisleku, če želiš, pa mi lahko še pišeš, da skupaj nadalje razmišljava o težavah in kako jih čim bolje odpraviti. :)

  Upam, da ti bo odgovor vsaj malce v pomoč in te lepo pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med, specializantka javnega zdravja

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Le

  Lepaa

  Lepaa

  Objavljeno: 08 feb. 2024 19:30

  Hvala za vas odgovor. Sem se pozanimala pri uciteljici in po vsej verjetnosti imam res le taksno lego stopal in kolen. Vendar je rekla da tudi celulit vpliva na to. Predlagala mi je par vaj in rekla da so jih uporabila tudi mnoga dekleta pred mano. Torej verejtno nisem (bila) edina balerina ki se spopada s celulitom. 

  Vprasali ste kako celulit vpliva na moj polozaj nog in na plesno tehniko. Bistvo je da pogosto stojim tako da kolena potisnem precej nazaj in tako se tamaknejo noter. Je pa tudi res da paralelno pomeni da imamo stopala popolnoma skupaj kar pomeni da ko pocepnemo kolena tako ali tako gredo malo postrani ker stopala niso tocno pod medenico. Celulit pa vpliva na to tako: zgornji del nog je sirsi in noge nekoliko potiska narazen. Zato gredo kolena nekoliko postrani. Upam da sem vam odgovorila na vprasanje kot ste v na mojega. 

  Lp Lepa ;)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje