Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

čaj

Tema: Prehrana in gibanje

 • Vi

  Vin

  Vin

  Objavljeno: 23 apr. 2022 15:43

  Zanima me, kaj je boljše kava ali pravi čaj? Vem, da pravi čaj sprošča kofein počasneje in zato učinek dlje traja, kava ti nabije kofein in potem hitro spusti. Ima kava tudi ogljikove hidrate oz. kalorije, čaj jih pa nima? Ali jih nima in samo mleko doda oh in kalorije? Ima pravi čaj dejansko manj kofeina kot kava? Ali kofein dejansko deluje kot fat burner ali je to samo en velik mit? v trgovinah vidim razne tablete s pravim čajem ki imajo precej kofeina in jih kot fat burnerje oglašujejo. Brala sem intervjuje, da profesionalni športniki pred tekmo spijejo skodelico kave.  

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 05 maj 2022 10:39

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  težko je reči, kaj je boljše, čaj ali kava. Kakor za koga. Oba imata pozitivne učinke in oba lahko v pretiranih količinah škodita. Oba imata kofein, v kavi ga je približno dvakrat več kot v črnem čaju, v zelenem pol manj kot v črnem, v belem še malo manj. Koliko kofeina se izplavi iz kave ali čaja, je odvisno tudi od načina priprave – največ ga ima espresso.

  Kofein deluje na številne organe v telesu. Najbolj izrazit je stimulativni učinek na možgane, poveča budnost, pozornost. Iz kave se kofein res hitreje vsrka v telo kot iz čaja, zato po kavi hitreje občutimo delovanje, vendar ne spusti tako hitro. Razpolovni čas (čas, ko se razgradi polovica doze) je približno pet ur, torej ga je po petih urah še vedno polovica delujočega, kar seveda ne občutimo več tako intenzivno kot pol ure po zaužitju, še vedno pa lahko moti spanje. Zato naj ne bi pili kofeinskih napitkov pet, še bolje osem ur pred spanjem. Spanje je izjemno pomembno in ni dobro, da se zanj prikrajšamo s poživljajočimi napitki.

  Imata pa tako čaj kot kava tudi številne druge koristne snovi – antioksidante. Žal pa so prisotne tudi škodljive snovi, saj v pridelavi uporabljajo veliko insekticidov, pesticidov, herbicidov in drugih človeku in živalim škodljivih kemikalij.

  Kava in čaj imata sama po sebi zanemarljivo malo kalorij (pol do dve kaloriji na skodelico). Kalorije prinesejo dodatki (sladkor, mleko).

  Kofein res deluje kot fat burner, vendar je to delovanje šibko, vsaj v količinah, ki še niso škodljive.

  Mislim, da se mu v tem smislu pripisuje prevelik pomen.

  Lep pozdrav,

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Vi

  Vin

  Vin

  Objavljeno: 05 maj 2022 13:03

  V športnih trgovinah sem našla razne pripravke ki vsebujejo črni čaj in kofein-so vse prevelikih količinah? En čaj ki sem ga našla v šprtni trgovini ima 85  kofeina na porcijo, je to preveč? Naravni črni čaj iz čajnice ima manj kofeina? Pač kot fat burner naj bi se uporabljal, ker pač pospeši metabolizem in je to vsa fora pač? Profesionalni športniki ga uporabljajo pred tekmami ker je to poživilo in se v športu ne šteje kot doping? 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 09 maj 2022 08:59

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Evropska agencija za varnost hrane svetuje kot še varno za odrasle do 400 mg kofeina na dan oziroma 5,7mg na kg telesne teže. Skodelica kave ima približno 80 – 175 mg kofeina, odvisno od vrste kave in načina priprave.

  Ker je poživilo, verjamem, da tudi na športnike deluje ugodno.

  Ne pričakuj pa, da lahko zaradi kofeina opazno shujšaš. Nekje sem zasledila študijo, kjer so ugotovili, da so ob pitju napitkov, ki so presegli priporočeno dnevno dozo kofeina, shujšali 1 kg v enem letu.

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Vi

  Vin

  Vin

  Objavljeno: 09 maj 2022 12:51

  V tem čaju v športni trgovini je 85mg kofeina na porcijo preveč ali je primerljivo z espresso kavo? Cena tega čaja je nekje 21€ (za en mesec, vsak dan ena porcija) zakaj so cene v športnih trgovinah višje kot v čajnicah, ker je v čaju ki se ga kupi v čajnici manj kofeina dejansko ali je samo marketing kriv za cene?

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 12 maj 2022 10:25

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  pitje čaja ali kave je predvsem užitek, ne samo zaradi kofeina, verjetno bolj zaradi rituala, druženja…

  Ne verjamem, da cene v športnih trgovinah v primerjavi s čajnicami določa količina kofeina. Sicer pa forum Tosemjaz ni pravi naslov za marketinška vprašanja in boš morala to informacijo, če jo res potrebuješ, poiskati kje drugje.

  Lep pozdrav,

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Vi

  Vin

  Vin

  Objavljeno: 15 maj 2022 21:25

  Zakaj naj bi bile energijske pijače kao škodljive za mlade? Zakaj pa so tako popularne med mladimi, še bolj kot kava? Tudi športniki jih pijejo namreč, zakaj? Kaj ni to podobno kot kava in čaj? Razen kofeina in sladkorja kaj je v njih, da je škodljivo? Kolikor vem za npr.taurin ni dokazanih koristnih učinkov, niti škodljivih učinkov? Pa, ne, ne pijem jih, ker mi po okusu niso dobre.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 17 maj 2022 12:02

  Pozdravljen/a, 

  tvoja vprašanja presegajo namen in poslanstvo spletne svetovalnice.

  Naši strokovnjaki vedno z veseljem pomagajo mladostnikom v stiski, zdravnica ti je zgoraj že večkrat odgovorila. Vendar tvoja vprašanja so vedno bolj usmerjena v raziskovanje in preverjanje informacij.

  Z veseljem ti bomo spet odgovorili, ko boš imel/a kakšno konkretno vprašanje zase. To temo pa iz naše strani zaključlujemo.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje