Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

brazgitine

Tema: Samopoškodbe, Zdravje in bolezni

 • ha

  hanahana

  hanahana

  Objavljeno: 28 nov. 2023 21:56

  pozdravljeni

  bojujem se z samoposkodovanjem, sicer za to ne ve velik ljudi (2). rezem se po spodnjem delu nog( od kolena do gleznja) zanima. me ce ko se bodo zareze podravile bodo ostale brazgotine ali je možno da jih ne bo. (ne rezem globoko) 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 30 nov. 2023 07:53

  Odgovor svetovalke:

  Draga Hanahana,

  hvala, da si nam zaupala, da imaš težave s samopoškodovanjem, čeprav praviš, da za to ne ve veliko ljudi. Režeš se (po tvojem mnenju ne globoko) po spodnjem delu noge, skrbi pa te, če bodo po rezanju na telesu ostale vidne brazgotine. 

  Odgovor je v osnovi zelo kratek - da. Skoraj neizogibno dejstvo je, da rezanje pusti brazgotine, ki so tvoj spremljevalec celotno življenje. Skoraj sigurno imaš kje še kakšno brazgotino, ko si kot otrok nedolžno padla ali kam udarila, rana ni bila posebej globoka, ostal pa je spomin na nesrečo v obliki brazgotine. Temu seveda ni tako pri popolnoma površinskih poškodbah kože (praskah, odrgninah), a rezanje pušča posebne, ostre poškodbe, ki praviloma celijo z brazgotino.

  Brazgotine, ki ostanejo, so nedvomno eden izmed razlogov, da bi bilo smiselno, da s samopoškodovanjem prenehaš. Morda še bolj pomembno pa je dejstvo, da samopoškodovanje skoraj nedvomno izvira iz stiske, ki jo doživljaš. Ob tem bi te tako rada opomnila na to, da morda ob samopoškodovanju začutiš prehodno olajšanje, a le to še zdaleč ni rešitev za težave, temveč te povede v začaran krog, kjer za ponovno lajšanje stisk znova in znova posežeš po samopoškodovanju. Veliko bolje bi bilo, da svoje težave nekomu zaupaš, da jih s skupnimi močmi lahko rešujete na način, ki ti bo dolgotrajno prinesel veliko več zadovoljstva in sreče. Vabim te, da razmisliš, ali je v tvojem življenju kakšna odrasla oseba, ki ji lahko zaupaš (morda kar staršema, učiteljici, staršem kakšne prijateljice, drugemu sorodniku, svetovalni delavki na šoli, zdravnici na pregledu)? Je kdo, ki bi ti lahko stal ob strani in ti priskočil na pomoč? Ob ustrezni podpori, pogovoru in reševanju težav, ki so te privedle do tega, da imaš željo po samopoškodovanju, se boš na dolgi rok počutila bolje in čutila olajšanje, kar si verjetno nenazadnje tudi želiš? 

  Draga Hanahana, želim ti vse dobro in držim pesti zate.

  Pošiljam topel objem in te lepo pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • od

  odg

  odg

  Objavljeno: 30 nov. 2023 09:50

  jas sem se isto rezala po spodnih delih noge in isto ne globoko in se mi ne vid vec po enem letu al pa se manj pa vcasih sm se mal bol globok pa isto se ne vid tak da kar ti je svetovalka rekla da pusti brazgotine nikakor ni res sploh ce so povrsine in se dalec od tega da bi blo vidno za celo zivlenje to je laz jas se rezem tut po rokah zelo globok pa se brazgotina po enem letu vid zelo zelo mal kaj sele da bi se vidla pr plitkem je pa vsekakor priporocljivo da probas preusmerit drugac to bolecino in ne na svoje telo (ceprav pocnem tut jas to pa vseen) prevec zalostno je da trpis fizicno bolecino na svojem telesu k ni nic krivo za tvoje slabo psihicno pocutje in vem da je tezko saj se tut jas sekar borim da preneham tut to je dolg proces in ni nekaj kar bi prenehal iz danes na jutri no torej kar se tice brazgotin da bi ti ostale celo zivlenje se ne rabis bat saj je to namrec laz da ti ostane celo celo zivlenje upam da nama obema rata premagat to tezko borbo ostani mocna se naprej <333

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 01 dec. 2023 14:12

  Odgovor svetovalke:

  Punci, pozdravljeni. 

  Hvala odg., da si se vključila v debato in z nami delila svojo izkušnjo s samopoškodovanjem. Seveda je brazgotinjenje odvisno predvsem od globine rane, pa tudi od kože in procesa celjenja posameznika. Izhajala sem iz znanja o celjenju ran, pa tudi iz izkušenj, saj sem se sama tako osebno kot profesionalno srečala z mnogimi posamezniki, ki jih brazgotine opominjajo na samopoškodovanje še danes, čeprav so težave uspešno rešili že pred leti. 

  Vsekakor pa menim, da se vse strinjamo, da ključno vprašanje tukaj ni to, ali brazgotine ostanejo ali ne, temveč predvsem to, da je, kot si lepo napisala sama, zelo dobro bolečino preusmeriti drugam in ne v poškodovanje svojega telesa, ki, kot si napisala, NIČ NI KRIVO. Res si uporabila lepe besede, zato se nanašam kar nate. :)

  Vem, da je pot dolga in proces zahteven, a verjamem v vaju, da bosta obe znali in zmogli prehoditi to pot, ki od vaju zahteva veliko truda in poguma, in najti načine, da svoje stiske rešita brez, da s tem dodatno škodita svojemu telesu. 

  Želim vama vse dobro in vama pošiljam topel objem na ta hladen prvi decemberski dan. 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

   

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje