Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

bolečina desno spodaj, slabost brez bruhanja

Tema: Zdravje in bolezni

 • sk

  skrbime

  skrbime

  Objavljeno: 24 jul. 2023 18:54

  Dober dan.

  Imam eno težavo in upam, da mi boste lahko pomagali. Danes sem opazila bolečino desno spodaj v trebuhu in takoj posumila na kakšne težave z slepičem. Bolečina je še posebaj izostrena pri hoji. Danes mi je tudi slabo oz. brez bruhanja imam občutek slabosti, vročine nimam in ali bi lahko bile kake težave z slepičem? Že včeraj me je bolel trebuh oz. mislim, da črevesje in bolečina je bila zelo neprijetna. Občutek je bil kot, da se mi noter tali in po črevesju valja ledena kocka. Kaj naj naredim? Imate kakšen nasvet?

  HVALA!

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 25 jul. 2023 11:15

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  vzrokov za bolečino v trebuhu je ogromno in tako na daljavo žal ne morem nikakor z gotovostjo vedeti, kaj je vzrok za bolečino v tvojem primeru.

  Razumem, da te skrbi predvsem, ali imaš vnet slepič. Za vnetje slepiča so "klasično" značilni sledeči simptomi in znaki: blago povišana telesna temperatura, bolečina, ki je sprva prisotna po celotnem trebuhu, predvsem v okolici popka, nato pa se "preseli" v desni spodnji kvadrant trebuha, bolečino navadno spremljajo slabost in/ali bruhanje ter driska ali zaprtje ter izguba apetita. A to še zdaleč ne pomeni, da so vse težave, ki sem jih navedla, prisotne pri vseh, ki imajo vnet slepič - problem nastane, ker se kaže pri različnih ljudeh simptomatika nadvse različno, nekateri občutijo zgolj bolečino, drugim je le slabo, eni imajo, drugi nimajo povišane telesne temperature itd. Prav tako pa se s podobnimi težavami kažejo mnoge druge črevesne in druge bolezni.

  Glede na opisane težave pri tebi tako ne morem z gotovostjo trditi, da ne gre za vnet slepič, prav tako pa še zdaleč ni nujno, da je vzrok v tem - lahko gre za virozo, zaprtje in težave s prebavo, lahko si kaj takega pojedla, lahko gre, nenazadnje, tudi za ginekološke težave, predmenstrualni sindrom in še bi lahko naštevala.

  Kakorkoli že, pretirana skrb ni potrebna, potrebno pa je, da slediš svojemu telesu - svetovala bi ti, da če tekom dneva ne bo bolje oz. se stanje slabša, obiščeš osebnega zdravnika oz. poiščeš pomoč v dežurni ambulanti. Tam bodo ob pregledu in morebitnih dodatnih preiskavah najlažje ugotovili, za kaj gre, in te tudi pomirili oz. ustrezno obravnavali, če bo potrebno.

  Če imaš še kakšno vprašanje, vabljena, da nam še pišeš, tudi sicer pa lepo vabljena, da poročaš, kako se je stvar razpletla. Držim pesti.

  Lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje