Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Boleče menstruacije

Tema: Telesno dozorevanje, Zdravje in bolezni

 • Re

  RedKatnis

  RedKatnis

  Objavljeno: 10 avg. 2022 20:51

  Živjo,

    imam izredno boleče menstruacije. Prvo sem dobila, ko sem bila stara 12. Takrat še ni bilo tako hudo, počasi pa se je stopnjevalo. V prvem letniku sem jo zaradi hujšanja tudi izgubila. Sedaj jo imam, ampak je moreča. Imam tudi akne, a med menstruacijo še posebej izbruhnejo. Zaradi njih sem negotova vase. Mami mi je rekla, da je to samo puberteta in da bo minilo. Zdaj sem stara 22 in ni minilo. Poskusila sem veliko čistilnih gelov, vegi/vegansko prehrano, ukinitev sladkorja, veliko vode in telovadbo, to ni delovalo in sem pri dermatologinji prejemala zalna gel 10 mesecev, po manjšem izboljšanju se je vse aknostno stanje skupaj vrnilo. Izpadali so mi lasje, ker imam temne lase, so tudi dlake po nogah in rokah temnejše in se velikokrat brijem. Mami pravi, da je to genetsko, ker je moj oče kosmat. Po resnici povedano se mi nikoli ni zdel zelo kosmat, ima zelo gladko kožo. Med dopustom s prijateljicami je ena dobila menstruacijo. Zjutraj jo je malo bolel trebuh, potem se je že smejala, skakala in imela cel kup idej kaj bi počele. Meni ni bilo jasno. Rekla sem ji, a ne bi bile raje v hotelu in počivale in me je začudeno vprašala zakaj. To mi je dalo misliti. Moje menstruacije so boleče. Boli me celotno telo, da niti s postelje ne morem vstati, v obraz sem čisto bleda, tresejo se mi noge, na bruhanje mi gre, dobim drisko. Mrazi me, vroče mi je, filam se z lekadolom, ležim na termoforju, a se zdi kot bi imela angino. Vedno uporabljam najmočnejše in nočne vložke, saj kar lije iz mene in to ns dve do tri ure. Enkrat mi je vlozkov zmanjkalo in sem si izposodila tetine vložke s tremi zvezdicami. Po eni uri sem začutila neprijetno mokroto in si ga mogla spet zamenjat, saj je bil poln. Vonj je neprijeten, barva je temno bordo rdeče, velikokrat najdem nekakšne črne odluščke. Komaj čakam, da je dneva konec, da se uležem v posteljo v temi. Enkrat v srednji je bilo tako hudo, da sem mami v solzah rekla naj me pelje na sterilizacijo, ker nočem otrok. Zasmejala se je in rekla, da hoče vnuke. Da je samo malo za potrpet. Na dan cpp izpita sem dobila menstruacijo. Sklanjala sem se nad računalnikom, z eno roko sem si podprla napihnjen in boleč trebuh, z drugo sem klikala odgovore na vprašanja, z bolečinami v stegnih in mečih se prisilila vstat, vzela žig da je izpit opravljen, se kot v gibsu spustila po stopnicah do avta, da me je oči peljal domov. Na enem od sprehodov z babico me je tako bolelo v nogah, da sem samo sedla na tla in prosila za vrnitev domov.  Spomnim se, da sem bila kot v vročičnem polsnu. Tako nekako sem začela razmišljati, da nekaj ni v redu. Glas v glavi in mami pravita, da si samo domišljam. Mami me nikoli ni peljala h ginekologu. Nikoli nisem imela fanta ali spolnih odnosov. Zaradi teh bolečin se tega tudi bojim izkusiti. Bojim se, da je z mano nekaj narobe. Ves čas sem mislila, da je pri vseh puncah enako, zdaj pa me je šokiralo. Zakaj samo jaz preživljam takšne mesečne muke?

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 12 avg. 2022 13:35

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  ne skrbi, s teboj ni nič narobe, saj so boleče menstruacije, kot jih opisuješ tudi sama, precej pogoste; res je, da z leti bolečina postopno mine in postanejo menstruacije znosnejše, običajno se tudi ne najde nekega posebnega razloga za bolečino. Prav je, da se o tem pogovarjaš z bližnjimi, bi bilo pa glede na dejstvo, da imaš v tistih dnevih precej okrnjeno kvaliteto življenja, smiselno razmisliti o posvetu z ginekologom. Ta ti lahko predpiše hormonsko kontracepcijo, ki zelo učinkovito ublaži menstrualno bolečino kot tudi jakost krvavitev.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje