Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Body dysmorphia

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba, Zdravje in bolezni

 • Mo

  Moonchild

  Moonchild

  Objavljeno: 31 avg. 2023 22:38

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 04 sep. 2023 07:52

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  iskrena hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Že to, da o tem spregovoriš in imaš željo nekaj storiti glede tega, je velik korak - odlično!

  Praviš, da zadnje čase veliko razmišljaš o svojem telesu in da si o tem kar nekaj brala na spletu ter ugotovila, da se nekatere tvoje težave skladajo z diagnozo "body dysmorphic disorder" (BDD) - telesna dismorfija, zaradi česar te vse skupaj še dodatno skrbi in obremenjuje, praviš da se počasi izgubljaš in si želiš naš nasvet. 

  BDD je mentalna bolezen, za katero je značilna obsesivna ideja posameznika, da so nekateri njegovi deli telesa popolnoma "iznakaženi/grdi/pomanjkljivi/okvarjeni", zaradi česar jih želi v čim večji meri skriti (za ličili, ohlapnimi majicami, tudi z zmanšanjem stikov z javnostjo), misli pa so tako invazivne, da pogosto v celoti okupirajo posameznika, zmanjšajo njegovo učinkovitost, so zoprne, naporne in prično sčasoma pomembno vplivati na njegovo življenje in delovanje. Če gre za deluzijsko ("blodnjavo") obliko, si posameznik telesno nepravilnost zgolj "izmisli" v svoji glavi in je realno niti ni, lahko pa telesna sprememba dejansko je prisotna, a posameznik pomembno pretirava pri njeni interpretaciji in ji pripisuje veliko večji pomen, kot ga ima dejansko. 

  Tako na daljavo le s težavo ocenim, ali gre pri tebi dejansko za BDD, vsekakor pa določene težave s sprejemanjem sebe in svojega telesa imaš. Neko splošno pravilo pri postavljanju diagnoze mentalne bolezni v medicini je, da je motnja tako huda, da moti posameznikovo vsakodnevno funkcionalnost. Če ti dam primer, vsak izmed nas ima pred javnimi nastopi ali socialnimi interakcijami določeno stopnjo treme, tresejo se mu roke, glas se lomi, poti se in razbija mu srce. Večina tremo začuti, a premaga in kljub skrbi dokonča predstavitev seminarske naloge ali govor pred množico. Če je "trema" tako izrazita, da posameznik zbeži pred množico, se v prihodnje izogiba najprej javnim nastopom, nato tudi vsem socialnim stikom s tujci, celo prijatelji, sorodniki, na koncu pa ima težave že z izstopom iz stanovanja, to pomembno moti njegovo funkcionalnost in govorimo o t.i. socialni anskiznosti. Torej, neka splošna meja je, kako pomembno neka motnja ovira našo funkcionalnost. Če to prenesema na BDD -  skoraj vsak ima kdaj kakšno slabšo predstavo o svojem telesu, del telesa, ki ga bolj moti, mu je manj všeč. Če pa ga misel na to konstantno obremenjuje, ojača dejansko "slabo" podobo telesa,  ovira njegovo socialno življenje, ker zaradi sramu ne želi več v javnost, med prijatelje ... postopno že govorimo tudi o motnji.

  Sama praviš, da tvoja težava še ne pomembno ovira tvoje funkcionalnosti in socialnih interakcij, kar je zelo dobro. To pomeni, da, če je prisotna, si jo "ulovila" v zgodnji fazi in imaš vse niti v svojih rokah, da preprečiš, da se še bolj razvije in te prične še bolj ovirati ter ti polniti misli. Na koncu sama "diagnoza" ni tako pomembna, pomembno je, kako se počutiš v svojem telesu in kaj narediti, da bi se počutila bolje. Ti se v tem trenutku v svojem telesu ne počutiš optimalno, zato je, ne glede na to ali (že) gre za BDD ali ne, pametno nekaj ukreniti. 

  Preko ekrana ne morem oceniti, kako izrazite so res težave s tvojim obrazom oz. kožo obraza in kako velik trebuh imaš, da bi lahko sama objektivno presodila, kako močno "tvoje misli pretiravajo". Tako bi ti nekako svetovala sledeče:

  1. Pridobi še kakšno informacijo o resničnosti odstopanja tvojega obraza - kože in tvojega trebuha - zberi pogum in preveri pri družini, prijateljih (in jim poskušaj verjeti). Morda pa bi bilo še najbolje, da se opogumiš in stopiš do svojega osebnega zdravnika. On bo znal oceniti tako resničnost telesnih sprememb in ti, v primeru da so prisotne, svetovati, kot tudi opredeliti prisotnost morebitne psihološke komponente in te tudi v tem primeru ustrezno napotiti v nadaljnjo obravnavo. Če imaš res aknasto kožo, je to stvar, ki jo je mogoče z ustreznimi preparati, kremami, vsaj v določeni meri zmanjšati. Če trebuh RES raste oz. je velik kljub telovadbi in sicer suhemu telesu, je smiselno tudi to preveriti - obstajajo na primer določena bolezenska stanja, za katera so značilna aknasta koža in velik trebuh zaradi hormonskih nepravinosti, pa tudi nekateri telesni bolezenski vzroki "konstantno napihnjenega trebuha". Nočem te prestrašiti, a ker žal tako na daljavo ne morem objektivno oceniti situacije, dodajam tudi to možnost. Skratka, vse to bo najlažje ocenil tvoj zdravnik, ki bo znal razločiti med telesnimi in prihološkimi dejavniki in ti pomagati. 

  2. Ne glede na to, kako skladna je tvoja predstrava z realnim izgledom tvojega telesa in neodvisno od tega ali (že) imaš BDD, je jasno, da imaš o sebi in svojem telesu izrazito slaba prepričanja, ki te vsaj do neke mere že ovirajo in ti polnijo misli. Dobra telesna samopodoba, skrb zase, dojemanje lastne vrednosti in lepote je ključno za dobro počutje skozi celotno življenje, zato je v vsakem primeru na tem področju pri tebi smiselno nekaj ukreniti. Kar nekaj vaj za izboljšanje samopodobe lahko narediš že doma in poiščeš na spletu, morda pa ne bi bilo slabo, če je to zate mogoče, da si v vsakem primeru poiščeš tudi psihološko pomoč. Morda pobrskaš za kakšnim psihologom, ki se posebej ukvarja s prehranskimi motnjami, samopodobo, BDD pa sicer po klasifikaciji sodi v spekter obsesivno kompulzivnih motenj zato bi lahko bila v pomoč tudi kognitivno vedenjska terapija. Skratka, tukaj sem navrgla samo nekaj možnosti in predlogov, svetovala pa bi ti, da še sama malo pobrskaš za dodatne informacije (in seveda vprašaš tudi osebnega zdravnika, kot zapisano že zgoraj). Poiskati si pomoč, ko jo potrebuješ, je moč, ne šibkost, saj je to, da prepoznaš svoje težave in potrebo po pomoči že prvi korak na poti "ozdravitve" in boljšega počutja. Če nekaj ne narediš na tem področju ti, kot si ugotovila že sama, ne bo v nobeno pomoč, če ti drugi tudi 100 x povedo, da si lepa, saj temu sama ne boš verjela - največ bo vredno, ko si boš to povedala sama in temu tudi verjela. 

  Upam, da ti bo odgovor v pomoč. Želim ti vse dobro na tvoji poti in vesela bom, če se še kaj oglasiš in poročaš, kako ti gre. 

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje