Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Body

Tema: Prehrana in gibanje, Telesno dozorevanje

 • Ha

  Hanabanan

  Hanabanan

  Objavljeno: 25 nov. 2023 13:29

  Zdravo stara sem 14 in me zanima ali ce sese moje telo ni zacelo oz ni dokoncno razvilo bo kaj narobe ce zacnem hodit v fitnes in delat telovadbo z utezmi za zadnjico in noge pac zanima me ali ce meni se zadnjica raste inse oblikuje ampak sese ni zacela oz sese ni dokonca ali se potem sploh vec nebo cebom zacela workoutat pac ja dobivala bom rezultate od workouta ampak ali se potem nebo naravno razvila tako kod bise ce nebi workoutala 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 27 nov. 2023 15:36

  Odgovor svetovalke:

  Draga Hanabanana,

  vesela sem, da si s svojim vprašanjem obrnila na nas. Praviš, da pri 14. letih še nisi popolnoma telesno razvita, zato te skrbi, če je fitnes primerna vadba zate oz. če lahko negativno vpliva na razvoj tvoje zadnjice. Sem pravilno razumela?

  Fitnes je v zadnjih letih postal nadvse priljubljena oblika vadbe in ima iz vidika gradnje mišične mase kar nekaj prednosti. Seveda pa s seboj prinaša tudi določena tveganja in kot vedno v življenju velja tudi tukaj podobno - nikoli ni dobro pretiravati.

  Fitnes ne bo negativno vplival na naravni razvoj tvoje zadnjice, zato ti glede tega ni potrebno skrbeti. Vseeno pa sem sama mnenja, da lahko pri tvoji starosti mišično maso in kondicijo v zadostni meri gradiš z drugimi načini vadbe in fitnesa (še) ne potrebuješ. Če pa se že odločiš za treninge v fitnesu, ti toplo priporočam, da se o načinu treninga, primerni teži uteži za tvojo starost in primerni intenzivnosti treninga predhodno ustrezno informiraš pri profesionalnih in ustrezno izobraženih športnih trenerjih - morda tudi kar športnemu pedagogu na šoli? Pomembno je, da so vaje in uteži prilagojene tvoji starosti, saj lahko sicer škodiš svojemu telesu - pa ne razvoju mišic zadnjice, temveč predvsem sklepom in kostem, ki jih ob neustrezni izvedbi vaj lahko prekomerno in neustrezno obremeniš. 

  Naj dodam še to (malce mimo vprašanja, a vseeno) - tudi ob zahajanju v fitnes pri tvoji starosti in zmerni aktivnosti ne potrebuješ nobenih dodatkov v prehrani, proteinskih praškov/tablic/limonad in vsega drugega, kar obstaja na tržišču. Vseh hranil zaužiješ dovolj z redno in uravnoteženo prehrano. :)

  Lepo te pozdravljam in ti želim uspešno treniranje, 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje