Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

bivši

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki

  • mi

    mimi

    mimi

    Objavljeno: 28 maj 2023 18:14

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Ana Lampret

    Objavljeno: 02 jun. 2023 12:39

    Odgovor svetovalke:

    Pozdravljena,

    Če sem te prav razumela, želiš bolje razumeti, zakaj težko prekineš odnos z bivšimi fanti ter zakaj te tako moti toplo-hladen odnos tvojega prijatelja, ki se s tabo dostikrat spogleduje.

    V preteklosti si imela odnos, kjer se s fantom nekako nisi mogla popolnoma raziti. To se je sedaj ponovilo še pri tvojem prvem fantu. Po drugi strani imaš prijatelja, s katerim nočeš imeti nič, vendar pa te moti vsakič, ko ti ne nameni pozornosti. Z njim si ne želiš biti v zvezi, vendar pa te moti, ko ti kakšen teden ne odpiše.

    Tovrstno situacijo lahko najbolje razumeš zgolj sama. Spodaj bom poskušala našteti nekaj razlogov, zakaj se morda tako počutiš. Dobro bi se bilo poglobiti vase in razmisliti, kaj ti tovrstni odnosi prinašajo in kako bi jih rada nadaljevala.

    Ena izmed možnosti je, da svojo lastno vrednost enačiš s pozornostjo, ki jo dobiš od fantov. Morda se ti zdi, da imaš, če ne dobiš pozornosti od fantov, zato manjšo vrednost. Vsaka izguba fantove pozornosti se tako zdi boleča in te moti, tudi če ti fant v resnici ni všeč. Potrebuješ potrdilo, da si lepa, privlačna, zanimiva ipd. Še posebej boleče je, če ti fant namenja komplimente in izkaže zanimanje zate, potem pa to naenkrat odvzame. Ko se to nenadno prekine, se sprašuješ, kaj si naredila narobe in želiš povrniti odnos v prejšnje stanje.

    Po drugi strani je razumljivo, da te moti prijateljevo ignoriranje, sploh če sta se prej tako dobro razumela. Težko je razumeti, zakaj bi nekdo kar prekinil kontakt. Mogoče lahko sama prevzameš pobudo, ga kontaktiraš in vprašaš, zakaj se to nenehno pojavlja. Kljub temu, da sama praviš, da ti zgolj spolni odnos z bivšim fantom trenutno ustreza, pa sodeč po tvojem odnosu s prijateljem, vseeno imaš potrebo po malo globljem romantičnem odnosu, četudi ne nujno z njim.  

    Morda v takšne odnose s prejšnjimi fanti vstopaš, ker te je strah, da bi ostala sama. Zato ostajaš v odnosih, ki zate morda niso zadovoljivi oz. v katerih te drugi ljudje ne spoštujejo. Po prekinitvi enega razmerja se takoj pojavi potreba po tem, da bi bila v novem razmerju oz. romantičnem odnosu.

    Vsi zgoraj omenjeni razlogi so lahko odraz slabše samopodobe in mišljenja, da je tvoja vrednost odvisna od odobravanja drugih ljudi. Svetujem ti, da razmisliš, kaj je v ozadju želje po ohranjanju tovrstnih odnosov in če ti omenjeni odnosi res ustrezajo. V kolikor ti, potem zgolj spolni odnos ni problematičen, v kolikor se oba s fantom s tem strinjata. Dobro bi se bilo pogovoriti s prijateljem in razjasniti, kaj se med vama dogaja, tudi če te morda skrbi, da ga bo to od tebe odvrnilo.

    Upam, da sem ti pomagala vsaj malo razjasniti situacijo.

    Lepo bodi,

    Ana Lampret, mag. psihologije

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje