Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ASENTRA

Tema: Čustva, Zdravje in bolezni, Žalost in depresija

 • Ku

  Kuks

  Kuks

  Objavljeno: 15 feb. 2022 19:17

  Živjo,
  zdravnica mi je danes predpisala zdravilo Asentra. Prvi teden naj bi jemal polovični odmerek. Na hitro sem zdravnici povedal, da menim, da sem v depresiji. Imam občutke žalosti, občasno samomorilne misli, vendar nimam želje po samomoru, v vsakdanjem življenju ne funkcioniram preveč dobro - samo ležim na postelji, gledam v prazno ali v ekran, ne uresničujem svojih dolgoročnih ciljev, živim dobesedno iz ure v uro. To traja že celo korono, vmes imam malo kakšno izboljšanje s počutjem, vendar na dolgi rok ne funkcioniram. Že pred korono sem imel podobne težave, vendar so se zdaj samo poglobile.

  Prebral sem neželene učinke tega zdravila in ugotovil, da jih je ogromno, kar me je malo spravilo v tesnobo in dvom. Torej, ali gre za zelo agresivno zdravilo? Nobenih izkušenj nimam z antidepresivi, nikoli me še nihče iz medicinskega področja ni obravnaval zaradi težav v duševnem zdravju.

  Zavedam se, da zdravilo ne bo odpravilo mojih težav povezanih s travmo in problemi - za to že hodim na terapijo. Vendar kljub vsemu trudu, ki ga vlagam že približno 3 do 4 leta v svoje duševno zdravje, ni učinka na dolgi rok - imam izboljšanje v nekaterih vedenjskih vzorcih, lažje razumem svoje počutje, vendar je problem, kot sem že povedal, v mojem funkcioniranju na dolgi rok.
  Hvala vam, super forums te! :)
  Lp,

 • Zl

  Zlataribicaaaa

  Zlataribicaaaa

  Objavljeno: 15 feb. 2022 19:18

  Zivijo,
  Kot si mogoce razbral so to tudi poznano antidepresivi, sama sem bila na njih 2.5leti in super pomagajo, poznam ta obcutek ko se sekiras al bo sploh uredu in kaj pa ce se bo kaj zgodilo.
  Zagotavljam ti da so te moznosti tako majhne in redke, sploh pa ce redno hodis na preglede.
  It gets better believe me

 • Uredništvo

  Jasna Klemenčič

  Objavljeno: 15 feb. 2022 19:18

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen, Kuks,

  hvala za pohvalo. Veseli nas, ko lahko pomagamo mladostnikom, in prav tako sem vesela, da si se obrnil na nas s svojim vprašanjem. Če prav razumem, te skrbi, kakšne učinke bi lahko imelo zdravilo Asentra, ki ti ga je predpisala zdravnica.

  Pri zdravljenju duševnih motenj z zdravili je za učinkovitost celotnega zdravljenja pomembno, da si obenem obravnavan še psihoterapevtsko, zato je super, da imaš to že urejeno. Kot si napisal, zdravilo sicer izboljša počutje, vendar je pomembno razrešiti razlog, zakaj se težave pojavljajo. Psihološka opora je ob tem nujna. Veseli me, da ti terapija pomaga pri lastnem razumevanju in izboljšanju vedenjskih vzorcev. Opisuješ depresivno simptomatiko, za katero se ti zdi, da se je tekom epidemije še poslabšala. Verjamem, da ti je bilo ob tem zelo težko in da si želiš, da bi lahko svoje funkcioniranje izboljšal tudi dolgoročno.

  Da bi se to zgodilo, je pomembno, da upoštevaš nasvete zdravstvenega osebja, kamor spada tudi predpisano zdravilo. Če te zelo skrbi, lahko pokličeš zdravnico in ji zaupaš svoje dvome. Povsem razumljivo je, da te je zaskrbelo, ko si naletel na dolg seznam stranskih učinkov ob zate doslej neznanem zdravilu. Res pa je, da ni nujno, da se bodo ti učinki pojavili tudi pri tebi. To je odvisno od tvojih drugih zdravstvenih značilnosti in o tem običajno presodi zdravnik, ki zdravilo predpiše. Zdravljenje duševnih motenj z zdravili pa je priporočljivo, kadar gre za dlje trajajočo duševno motnjo, kadar psihoterapija kot edini ukrep ni dovolj učinkovita ali kadar je funkcioniranje izredno oteženo. Verjamem, da ti je zdravnica zdravilo predpisala, ker je presodila, da boš imel od njega določene koristi. Če opaziš kakšno negativno spremembo, pa jo takoj obvesti. V navodilu za uporabo zdravila sem sicer zasledila, da ima lahko učinek na samomorilne misli, zato je pomembno, da na to opozoriš svojo zdravnico, če se o tem še nista pogovorila; da redno obiskuješ psihoterapevta še naprej in da si zagotoviš potrebno oporo pri bližnjih (doma, med prijatelji in med sošolci), da se lahko obrneš nanje, če se situacija poslabša.

  Upam, da ti bo zdravilo pomagalo. Dobrodošel si, da se spet oglasiš ali če nam želiš še kaj zaupati.

  Lepo te pozdravljam,

  Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 15 feb. 2022 19:19

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen še z moje strani,

  kot je kolegica že navedla, lahko pride ob uvajanju antidepresiva za krajše obdobje do poslabšanja samomorilnih misli. To ni zelo pogosto, vendar je prav, da se zavedaš, da do tega lahko pride. Če boš to pri sebi opazil, moraš takoj obvestiti svojo zdravnico in koga od bližnjih oseb. Nisi sam in nisi edini, ki se tako počuti. Je cel sistem, na katerega se lahko obrneš, ko si v stiski.

  Glede učinkovitosti in stranskih učinkov zdravil se pa zelo razlikuje od osebe do osebe. Večina stranskih učinkov je prisotnih na začetku zdravljenja in potem s časoma izzvenijo. Pozitivne učinke zdravljenja pa začneš občutiti šele po nekaj tednih rednega jemanja zdravil. Zato nam moraš za to začetno obdobje zaupati na besedo, da bo bolje.
  V primeru, da je kakšen stranski učinek res hud, da zdravila ne prenašaš ali da ni učinkovito, potem to povej zdravnici, ki ti lahko potem predlaga kakšno drugo zdravilo, ki to bo morda bolje ustrezalo.

  Bodi dobro!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med.

 • ev

  evch here

  evch here

  Objavljeno: 15 feb. 2022 19:20

  heejj! lahko ti povem iz prve roke, da asentra res deluje, ker jo tudi sama jemljem. V mojem primeru gre zdravljenje zelo počasi in sem šla postopoma iz 25 mg na 50, 100 in zdaj sem na 150 mg. Rezultate sem začela opažati šele po dobrem mesecu in pol, saj baje pri najstnikih(hormoni pa to) počasneje zagrabi. :( Res ti svetujem da NE bereš stranskih učinkov(jaz sem jih, pa mi je blo žal), ker boš pol konstantno overthinkal o tem, katere grozne bolezni "lahko fašeš". Farmacija to napiše za lastno zaščito in možnosti, da se tebi to zgodi so res mikroskopsko majhne. Sama jemljem asentro že od poletja in zdaj se rezultati že kažejo, a vseeno ne smeš pozabiti, da to ni vse. Če daš tabletko v usta, je to le 50% opravljenega dela. Drugih 50% pa se skriva v delu na sebi(meditacija, gibanje, positive mindset, vse kar te sprošča, čim manj stresa...). Šele ko pride kombinacija obojega, gre stanje lahko na boljše.
  Lep pozdravček!

 • Si

  Sineddd

  Sineddd

  Objavljeno: 05 avg. 2022 20:41

  Zdravnik mi je predpisal asentra 50mg.prvi teden polovico ,zdaj že celo 14dni. Pojavil se je tinitus, v levi uhi. Ko stisnem zobe se bolj glasno. Zakaj?po treh tednih se ni znakov izboljsanja

 • Uredništvo

  Objavljeno: 08 avg. 2022 09:29

  Sineddd pozdravljeni,

  spletna svetovalnica www.tosemjaz.net je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju.

  Lepo prosim, da vaše vprašanje zastavite na forumih za odrasle, na med.over.net.  

  Lep pozdrav in vse dobro vam želimo iz uredništva To sem jaz.

 • AP

  AP

  AP

  Objavljeno: 08 avg. 2022 09:50

  Ali ne antidepresive običajno predpiše psihiater?  Zakaj tudi osebni zdravniki? So kvalificirani, saj niso specialisti? Običajno te napoti psihiatru? Kdaj ti osebni zdravnik predpiše to zdravilo? takoj, ker sem brala, da takšna zdravila pogosto takoj predpišejo? Koliko časa naj bi jemal ta zdravila? 

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 09 avg. 2022 08:20

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Osebni zdravniki lahko tudi predpišejo antidepresive. So seveda kvalificirani, da ta zdravila napišejo. Če osebni zdravnik oceni, da sam ne zmore obravnavat teh težav ali da bi rad še mnenje od psihiatra, te lahko napoti naprej.

  Antidepresive uporabljamo za zdravljenje depresije, anksioznih, stresnih motenj, obsesivno-kompulzivne motnje, ipd. Koliko časa moraš zdravilo jemati je odvisno od težav, zaradi katerih to zdravilo prejemaš. Univerzalnega odgovora ni, vedno se o odmerku in trajanju težav odločamo glede na posameznika. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • AP

  AP

  AP

  Objavljeno: 09 avg. 2022 14:22

  Brala sem, da je boljše da te napoti psihiatru in potem on obravnava. Ker ima največ izkušenj s takšnimi zdravili, z dozami ... Osebni zdravniki, koliko imajo v specializaciji opravka s takimi zdravili in dozami? tega ne vem. Ker psihiater lahko predlaga tudi druge opcije razen zdravil (mislim je pač specializiran za mentalno zdravje in je strokovnjak), medtem ko osebni zdravnik bolj ni toliko kvalificiran? Kdaj v praksi napotijo naprej? Brala sem tudi, da in osebni in psihiatri pogosto preveč hitro predpišejo zdravila, ker je to najenostavnejša rešitev? 

 • Al

  Alice

  Alice

  Objavljeno: 09 avg. 2022 16:22

  Pozdravljeni!

  Danes sem dobila predpisana zdravila Asentra.Nisem jih še dvignila,ker je lekarna že zaprta.Zanima me kakšne so možnosti za kakšne resne stranske učinke.Sem zdravljena oseba z epilepsijo,po operaciji glave pred 10.leti.Jemljem še nekaj antiepileptikov.Zdravim premalo delujočo ščitnico.V marcu se mi je zgodilo,da so mi na nogi otrpli srednji trije prsti.Ko sem jih pomasirala -oživela sem čez pol ure padla v nezavest.Osebni zdravnik je mislil,da je to iz  hrbtenice.Opravila sem RTG slikanje hrbtenice,MR hrbtenice in obisk pri ortopedu-vse ok-letom primerno.Toda od takrat me občasno boli pri srcu,ali srce preveč ali premalo bije.Ponoči me zbudi razbijanje srca.....In zdravnik mi je predpisal Asentro....vidim,da je veliko stranskih učinkov.Kako je z kombinacijo ostalih zdravil,za kaj so sploh namenjena zdravila?Hvala za pomoč in nasvete.Lp Alice

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 10 avg. 2022 14:19

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Seveda je psihiater bolj kvalificiran za obravnavo duševnih motenj. To pa še ne pomeni, da osebni zdravik le-teh ne zna prepoznati in zdraviti. Zdravstveni sistem je zastavljen tako, da naj bi osebni zdravniki sami poskušali zdraviti večino bolezni ter da naprej napotijo določene primere bolezni, ki terjajo neka specifična zdravljenja, za katera so izobraženi le specialisti posameznega področja. V primeru depresije, je to motnja, za katero je prav, da jo poskuša zdraviti najprej osebni in da šele potem napoti k psihiatru, če sam več ne zmore, oz. bi potreboval specialistično mnenje. 

  Glede tega, kako hitro predpišemo zdravila pa je odvisno od tega, kako huda je motnja, kakšne so posameznikove kapacitete, da se s svojimi težavami spopada, kakšni so ostali viri pomoči, ki so posamezniku na voljo, ipd. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 10 avg. 2022 14:41

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena Alice,

  po opisu bi rekel, da je tvoja situacija kar kompleksna. Ne upam si ničesar trditi glede tvojega zdravja, saj tega preko foruma ne morem in ne smem delati. Predvidevam, da je osebni zdravnik ocenil, da je bolečina in razbijanje srca posledica tesnobe, za kar pa je Asentra ustrezno zdravilo. Stranski učinki so lahko neprijetni, lahko pa jih sploh ne boš čutila. To se pri ljudeh razlikuje. Najbolj pogosti so slabost, lahko tudi prehodno povečana tesnoba in nemir ob začetku jemanja. Dolgoročno je najbolj pogost in neprijeten stranski učinek zmanjšanje libida, vendar tudi to ni prisotno pri vseh in ni enako intenzivno. Ostali stranski učinki so redki. Glede interakcij se posvetuj z lečečimi zdravniki (družinski, nevrolog, nevrokirurg...).  

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • To

  To sem jaz

  To sem jaz

  Objavljeno: 22 avg. 2022 17:52

  Pozdravljeni imam napad panike in pijem cipralex 10 mg  31 dan in se kar imam občutek da ne pridem do sape. Pomagam si z heleksom dokler ne zagrabi cipralex. Pa me zanima kdaj bojo začeli antidepresivi delovati in kdaj bo izginil občutek. 

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 23 avg. 2022 09:16

  Pozdravljeni,

  spletna svetovalnica #tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odrašanju.

  Lepo prosimo, da vaše vprašanje zastavite na portalu med.over.net, kjer so na voljo številni specializirani forumi, namenjeni odraslim.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • An

  Andree

  Andree

  Objavljeno: 07 sep. 2022 17:00

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 08 sep. 2022 08:41

  Spoštovani, spletna svetovalnica #tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju.

  Prosimo, da se z vašim vprašanjem obrnete na portal med.over.net, kjer so na voljo številni forumi, namenjeni odraslim.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Pa

  Panična

  Panična

  Objavljeno: 09 jun. 2023 09:29

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 09 jun. 2023 10:23

  Pozdravljeni, 

  kot smo zapisali zgoraj, je spletna svetovalnica #tosemjaz namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju.

  Prosimo, da se z vašim vprašanjem obrnete na portal med.over.net, kjer so na voljo številni forumi, namenjeni odraslim.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • ad

  adea

  adea

  Objavljeno: 09 okt. 2023 16:44

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 10 okt. 2023 14:27

  Spoštovani,

  spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju.

  Svetujemo vam, da se posvetujete z osebnim zdravnikom oz. se naročite na pregled v najbližji Center za duševno zdravje, v Zdravstvenem domu.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Du

  Dule

  Dule

  Objavljeno: 08 mar. 2024 12:46

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 08 mar. 2024 15:00

  Spoštovani,

  spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju.

  Svetujemo vam, da se posvetujete z osebnim zdravnikom oz. se naročite na pregled v najbližji Center za duševno zdravje, v Zdravstvenem domu.

  Lep pozdrav iz uredništva.

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje