Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Antidepresivi in spolnost

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Zdravje in bolezni

 • An

  Anks

  Anks

  Objavljeno: 11 avg. 2023 09:15

  Pozdravljeni!

  Zaradi panicnih napadov, depresije in anksioznosti sem pred 3 meseci zacela pit antidepresive. Pred tem sem imela zelo majhno zeljo po spolnosti, zdaj ko se je stanje malo popravilo (izboljsanje cca 40%) se je moja zelja po spolnosti ZELOOO povisala. S partnerjem bi imela spolne odnose skoraj vsak dan. Gre morda za hiperseksualnost kot posledica antidepr? Ponavadi ljudje nimajo vec zelje po spolnosti zaradi tablet. Pijem pa Alvento zdaj 3 mesece 75mg zdaj visam na 122 mg

  Zanima me pa se to.. kako Alventa vpliva na razvoj ploda? Sprasujem ker bi si cez 2 leti zelela postati mama in ce bom samo na antidepresivih ok.. psihiater je omenjal, da se zamenja z Asentro, ampak ta menjava me malo bega. En dan kar namesto Alvente vzamem Asentro. A se ne pojavijo hudi stranski? Pa Asentra je 100% varna?

  Pardon za zmesnjavo, a imam res veliko neodgovorjenih vprasanj!

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 11 avg. 2023 11:40

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Pri antidepresivih, ki vplivajo na serotonin, je relativno pogost stranski učinek zmanjšanje želje po spolnosti. Vendar v literaturi opisujejo tudi posamezne primere, kjer so ti antidepresivi povzročili povečano željo po spolnosti. Lahko, da gre v tvojem primeru za to. Lahko pa je seveda tudi posledica izboljšanja počutja in vrnitve spolne želje, ki je prej ni bilo. Lahko je tudi kombinacija obojega. V vsakem primeru ti svetujem, da o tem govoriš s svojim psihiatrom, ki bo lahko bolj natančno ocenil, o čem se gre. Če je to na račun antidepresiva in te moti, seveda se lahko prilagodi odmerek ali zamenja antidepresiv. 

  V nosečnosti najpogosteje predpisujemo sertralin (Asentra, Zoloft), ker je zanj dovolj podatkov o varnosti med nosečnostjo. Če nosečnosti ne načrtuješ v bližnji prihodnosti, predlagam, da se s tem ne obremenjuješ. O tem se pogovori s psihiatrom takrat, ko boš želela zanositi. Lahko, da v tistem obdobju sploh ne boš potrebovala zdravil, kar je seveda najbolj varno za plod. Če pa potrebuješ antidepresive, bo psihiater najverjetneje predlagal zamenjavo za Asentro. Pri zamenjavi Alvente za Asentro pa načeloma ne bi smelo priti do odtegnitvenih simptomov, saj oba antidepresiva učinkujeta podobno. V vsakem primeru bo psihiater poskrbel, da je zamenjava čim bolj gladka in s čim manj stranskih učinkov. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje