Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Anoreksija....

Tema: Motnje hranjenja

 • Lu

  Luna

  Luna

  Objavljeno: 20 jan. 2023 17:40

  Zdravo mene pa zanima kaksen moras imeti itm da ti lahko postavijo diagnozo anoreksije, in kam naj grem po pomoc, najprej povem starsem in jih prosim da me peljejo k zdravniku?? ali kako kam bom napotena potem? in pri kako nizkem itm me lahko hospitalizirajo? kako to poteka zdravljenje sploh? sem iz maribora. hvala za odgovor

 • he

  helper

  helper

  Objavljeno: 24 jan. 2023 22:00

  živjo, za diagnozo anoreksije je potreben itm 17,5 oziroma če si še zgodnji najstnik mislim da na to gledajo malo drugače. za vse ostalo je tudi čisto odvisno od tega koliko si stara, vseeno se je pa o tem dobro pogovoriti s starši, nato se zglasiti pri osebni zdravnici, kjer bo ona povedala kako naprej, odvisno od tvojega stanja. glede hospitalizacije ti lahko mogoče več povem, če izvem tvojo starost.

   

  lp

 • lu

  luna

  luna

  Objavljeno: 25 jan. 2023 18:42

  hvala za odgovor stara sem 15(marca bom16) :)

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 26 jan. 2023 13:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Za postavitev diagnoze anoreksije ni pomemben samo ITM, ampak gre za več drugih značilnosti - za način ravnanja in čustvovanja v odnosu do hrane in svojega telesa. Zelo nizka vrednost ITM je sicer pomemben faktor, ko razmišljamo o morebitni hospitalizaciji in hospitalnem zdravljenju anoreksije (glede ITM se ravnamo po percentilnih krivuljah, ki so določene glede na starost). Potrebno pa je opraviti celoten telesni pregled vključno s frekvenco srčnega utripa, meritvami telesne višine in teže, opraviti je treba tudi nekatere laboratorijske preiskave krvi. Glede na tvoje splošno stanje in izvide nato tvoj izbrani zdravnik presodi, kako naj poteka nadaljnja obravnava in zdravljenje.

  Včasih zdravljenje anoreksije poteka tudi ambulantno - kar pomeni, da redno obiskuješ kliničnega psihologa/pedopsihiatra, lahko tudi samo izbranega zdravnika, in se s pomočjo svetovanja skupaj lotite reševanja težav. 

  Če pa je zaradi anoreksije ogroženo tvoje zdravje in razvoj, je potrebna hospitalizacija (če si iz Maribora, je to na Kliniki za pediatrijo v UKC Mb), kar pomeni, da v bolnišnici bivaš dlje časa in imaš na voljo vsakodnevno svetovanje ter nadzor vnosa hrane, pa tudi podporo, ki jo potrebuješ. 

  Svetujem ti, da se o težavah pogovoriš s svojim pediatrom, kjer bodo opravili pregled in meritve ter presodili, kako boste nadaljevali z obravnavami. 

  Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,

  Sanja Vulović, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje