Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Anoreksija

Tema: Motnje hranjenja

 • Li

  Lilp

  Lilp

  Objavljeno: 06 jan. 2023 15:23

  Se seksualna anoreksija zgodi lahko samo odraslim, mladim se ne more? Se dogaja v družinah kjer je bil seks tabu samo? Kakšni so konkretno simptomi? Ne vem če jo imam

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 10 jan. 2023 08:19

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Seksualne anoreksije kot posamezne bolezni oziroma duševne motnje v diagnostičnih priročnikih ni, zato je težko točno določiti kriterije za diagnozo. Simptomi seksualne anoreksije so pomanjkanje želje po spolnosti, strah pred intimnostjo in močnimi čustvi, strah pred privlačnostjo do nekoga, strah pred lastno seksualnostjo, spolni dvomi vase in samoponiževanje in obsesivno izogibanje spolnosti. Posamezniki s seksualno anoreksijo so prepričani, da se morajo spolno in čustveno odmakniti od drugih ljudi in užitka. Če so simptomi prisotni skozi daljše obdobje (odvisno od duševne motnje; pri spolnih motnjah vsaj 6 mesecev), lahko posameznika diagnosticiramo z določeno duševno motnjo. 

  Vzroki za seksualno anoreksijo so lahko biološki ali psihološki. Med biološke vzroke prištevamo hormonsko neravnovesje, uporabo zdravil, utrujenost, lahko tudi dojenje; med psihološke pa spolno zlorabo v preteklosti, negativni odnos do spolnosti, strogo vzgojo z vero ali težave z razmerjem moči med osebo in partnerjem. Torej, lahko se pojavi v družinah, kjer je bila spolnost in lastna seksualnost tabu, lahko pa tudi ne, saj so vzroki za seksualno anoreksijo lahko zelo različni. 

  Kar se tiče tvojega vprašanja o tem, ali se lahko seksualna anoreksija pojavi tudi pri mladih, bi odgovorila, da verjetno ja, ampak moramo upoštevati, da se mladostniki še razvijate in spreminjate, zato lahko nekatere duševne motnje diagnosticiramo šele po 18. letu. Glede na to, da se seksualna anoreksija prav tako trenutno v priročnikih ne pojavlja kot samostojna diagnoza, je v Sloveniji ne diagnosticiramo. 

  Lep pozdrav,

  Ajda Novak, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje