Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Anoreksija?

Tema: Motnje hranjenja

 • Ti

  Tijaaaa

  Tijaaaa

  Objavljeno: 13 jun. 2024 19:26

  Pozdravljeni.

  Torej sprašujem se ali so to motnje hranjenja ali ne in kaj mi bi lahko pomagalo...

  Sem dijakinja in trenutno "živim" v dijaškem domu. Moj problem je v tem, da sem zelo izbirčna in mi nasploh hrana že od nekdaj ni preveč blizu, a ko sem bila doma je bilo to še okej ker je mami kuhala stvari, ki jih mam rada. Zdej pa tuki skor nič ne jem. 

  Začelo se je tko da sem jedla ampak pol zmeri manj ker pač mi hrana enostavno ni dobra, zdej pa ne vem do kam sem prišla..

  Se pravi, za zajtrk popijem kavo pol pa grem u šolo kjer ponavad pojem samo kakšn rogljiček. Itak je vse ful drago, pa še na živce mi gre, ker jem vsak dan isto. Nič drugega ni kar bi lahko jedla razen stvari iz pekarne, kar postaja že ful dolgočasno pa še resss je drago. 

  Pol kosila nikol ne jem ker mi ful ni dobra hrana v dijaškem in pol ali si skuham ramen za kosilo okrog 6, al pa enostavno počakam na večerjo ob pol 7, kar je ponavdi neki kar dejansko jem.

  Zdej najprej kot sem rekla je bla dejansko fora v tem da mi stvari niso ble dobre, zdej pa tut če je za kosilo neki kar jem ne grem na njega. Tudi ko priden čez vikend domov bl malo jem. In zdej iz tega se je tut razvil občutek ki je ful čudn, ker mi je dejansko všeč ko sem lačna. Paše mi da mam ta občutek praznine v sebi, pa tut ne počutim se slabo glede tega da ne jem ker si zmeri rečem "glej če ti ni dobro boš pa vsaj shujšala".

  Pred dvema tednoma ko sem pa šla dejansko na kosilo in sem se ful najedla sem brez pomisleka (kar mi je blo ful čudn ker nikol sploh nisem razmišlala o tem) šla na wc in se zbruhala da sem mela spet un občutek lakote. 

  Nočem bit anoreksična/met bulimije ampak enostavno ne vem kaj naj nardim ker tut če si nebi rekla da je itak okej da shujšam, mi hrana enostavno res res res ni dobra, nočem pa vsak dan jest samo stvari iz pekarne.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 17 jun. 2024 14:21

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  težko bi rekla, ali gre že za motnjo hranjenja (anoreksijo/bulimijo, ki je duševna motnja) ali samo za motnjo prehranjevanja.

  Zapisala si, da si  ne želiš biti anoreksična. Seveda si nihče ne želi imeti tako težke bolezni, nihče je namenoma ne izbere. Da postane nekdo anoreksičen, je proces, ki lahko traja več let in možno je, da si ti na začetku te poti. Zelo dobro je, da o tem razmišljaš in poskušaš poiskati rešitev.

  Priporočam ti, da se obrneš na svojega osebnega zdravnika/zdravnico, ki bo po osebnem pogovoru in pregledu lažje presodil/a ali gre za motnjo hranjenja in te po potrebi napotil/a v center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Zgodnje zdravljenje anoreksije je mnogo uspešnejše kot kasno, ko bolezen traja že več let.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje