Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Anksioznost, tesnoba

Tema: Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni

 • Sl

  Slonček

  Slonček

  Objavljeno: 29 nov. 2023 23:26

  Pozdravljeni!

  Od avgusta se soočam s fazami anksioznosti, tesnobe, občasnimi paničnimi napadi. Psihiater mi je v začetku tega tedna predpisal antidepresiv (paroxat), vendar me ga je iskreno povedano strah jemati. Sprašujem se kaj bo, ko se bi le ta ukinil? Kako si naj drugače pomagam? Srčno rada bi, da bi se lahko situacije naučila obvladati brez zdravil, saj jih niti v splošnem pomenu ne maram in ne vzamem. Predlagali so mi že od psihoterapije, hipnoze, bioresonance, aromaterapije in podobno. Kam se bi bilo najpametneje obrniti?

  Se zahvaljujem za odgovor!

  Pozdravčki! :)

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 07 dec. 2023 13:30

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Glede alternativnih metod zdravljenja (bioresonanca, ipd.) ne morem komentirati, saj niso del uradne medicine in se na njih ne spoznam. 

  Vsekakor bi ti svetoval, da se vključiš v psihoterapijo. Za začetek, da se naučiš bolje obvladovati tesnobo, je dobro, če poiščeš vedenjsko kognitivno terapijo. Kasneje, v kolikor bi si želela, se lahko vključiš tudi v druge oblike terapije (transakcijska, integrativna, sistemska, ipd.). Večina teh terapij je samoplačniških, oz. so preko zavarovanja nekoliko težje dostopne. Možnost obstaja v Psihiatričnih bolnišnicah, saj ima vsaka psihoterapevtski oddelek. Načeloma so čakalne vrste, vendar vsekakor lahko npr. začneš hoditi samoplačniško, potem pa ko prideš na vrsto, se vključiš v bolnišnični program.

  Glede zdravil je tako, da tudi dokazano zmanjšujejo tesnobo in omogočajo lažje funkcioniranje. Vendar pri zdravilih je to simptomatsko zdravljenje, torej zmanjšujejo vpliv tesnobe na tvoje življenje, vendar ne vplivajo na dejanski izvor tesnobe. Če je ta prehuda, bi ti jaz svetoval, da poskusiš z zdravili. V kolikor si tega res ne želiš, se o tem pogovori s svojim psihiatrom. On ti lahko tudi svetuje kam se lahko obrneš za psihoterapijo. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Ce

  Certims

  Certims

  Objavljeno: 10 feb. 2024 14:11

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 12 feb. 2024 09:06

  Spoštovani,

  spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam pri odraščanju. Pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom ali psihiatrom.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje