Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

alko pa to

Tema: Mladi in alkohol

 • pr

  pršutka

  pršutka

  Objavljeno: 24 okt. 2022 20:05

   

  Zdravo,

  Obrnila sem se na vas v upanju, da mi znate pomagati.

  Torej zaužijem res majhno količino alkohola tukaj govorimo o parih požirkih. Pijača, ki jo pijem pa je zmešana se z drugimi nealkoholnimi pijačami npr. juce vodka. Tako da se okuša predvsem sok. Pijana postanem zelo hitro že po nekaj požirkih pijače. Skoraj ne predstavljam si kaj bi postalo iz mene če bi popila več kot 2dl alkohola. Velika sem 166cm tehtam pa 50 kg.

  Problem je postal v tem , ker zadnje čase opažam čudne simptome pri sebi. Alkohol sem začela piti približno pol leta nazaj. Vendar takrat nisam čutila posebnih simptomov. V poletnem času sem pila skoraj 1x na teden sedaj pa 1x na mesec. V zadnjem času sem opazila, da po pijači dobim rdeče oči, zoža se mi vidno polje in vrti se mi, kdaj pa kdaj me tudi rahlo stisne pri srcu. Vendar bolečine v srcu sem imela že prej (panični napadi), ti pa so se čez čas precej umirili. Velikokrat par dni po pitju ne morem zaspati oz. težje zaspim saj sem polna energije in včasih dobim občutek da mi srce hitro bije in se ne morem umiriti, tudi spomin mi še nekaj dni po tem precej peša. Migren pa nisem imela skoraj nikoli. Opazila sem tudi, da sem kar nekaj dni po tem rahlo izgubljena v nekem drugem svetu. Torej nisem tista prava jaz, lahko bi rekli kot da sem še malo pijana. Sicer naj omenim, da me tudi sama kava včasih precej poživi. Seveda se zavedam, da sam alkohol ni dober za zdravje in pusti veliko negativnih posledic,…

  Prijatelji se čudijo kaj mi naredi alkohol saj pijejo veliko več vendar nimajo takih težav, kaj šele da bi jih kaj prijelo.

  Zanima me ali bo meni alkohol pustil večje negativne posledice, ker ga zaužijem malo ampak me prej prime, kot nekoga, ki spije veliko in mu ni nič? Če je odgovor DA, kaj to pomeni zame? Ali so ti simptomi katere imam sama pri majhni količini pijače normalni? V primeru, da niso normali, če preneham s pitjem bo vse kul?

  Hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Nuša Konec Juričič

  Objavljeno: 27 okt. 2022 12:41

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  glede na opis težav, povezanih s pitjem malih količin alkoholnih pijač (nekaj požirkov), gre pri tebi lahko za dvoje - bodisi da alkohol slabo prenašaš, ker ti v telesu primanjkuje enega od encimov, ki so vpleteni v razgradnjo alkohola (kar privede do kopičenja dodatnih škodljivih snovi v telesu), bodisi da si alergična na katero od sestavin alkoholnih pijač ali dodatkov le tem. Zaradi obojega lahko doživljaš znake, ki jih opisuješ. Nisi edina, kar nekaj ljudi poznam, ki alkohol slabo prenašajo. Res je tudi, da so učinki alkohola odvisni ne le od količine in vrste pijače (ali jedi z alkoholom), temveč tudi od spola, od starosti (manjka mi podatek, koliko si stara), od telesne teže in razporeditve oz. količine maščevja v telesu; načeloma se učinki enake količine in vrste alkoholne pijače pri ženskah pokažejo prej, kot pri moških.

  Dobro je da veš, da četudi ga nekdo "veliko nese" in zgleda, da nima nobenih težav, to ne pomeni, da jih dejansko ni - v telesu se namreč dogajaj škoda, a je oseba ne prepozna oziroma se posledice pokažejo po določenem času.

  Sedaj pa k tvojim vprašanjem. Za simptome, ki jih navajaš, po tvoje lahko rečem, da "niso normalni", če gre res zgolj za požirke in bolj govorijo za eno zgoraj omenjenih možnosti (pomanjkanje encima, alergija). Torej imaš na nek način srečo, da ti telo intenzivno sporoča, da mu alkohol ne prija, saj bi se pri večji količini lahko simptomi stopnjevali. Prenehati s pitjem alkoholnih pijač je zagotovo najboljša izbira. Hitro boš videla, ali se ti po tej spremembi še dogajajo opisani znaki. Če da, bo treba raziskovati naprej, če znakov ne bo več, veš, da alkohol ni zate. Kar ni nič tragičnega - verjemi ali ne, alkohol ni niti priporočljiv in še manj nujen za življenje.  

  Javi se še, vse lepo ti želim,

  prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje