Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ali sem kriva?

Tema: Nasilje, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Spolni odnosi in spolno življenje

 • Te

  Tenna

  Tenna

  Objavljeno: 12 apr. 2024 20:13

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Katja Nastran

  Objavljeno: 18 apr. 2024 15:45

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Tenna!

  Najprej hvala za zaupanje, da si se v stiski obrnila na nas. Pišeš, da se ne maraš vračati v preteklost. Ampak težki, neprijetni dogodki, ki so se nam zgodili v preteklosti, pogosto ostanejo z nami, se nanje spomnimo in je normalno, da o njih še premišljujemo in se sprašujemo, ali smo ustrezno ravnali.

  Prebrala sem tvoje sporočilo in menim, da si ravnala prav. Prav je bilo, da si se obrnila na starše. Prav je bilo tudi, da so se tvoji starši obrnili na policijo. Mogoče bi bilo koristno, če bi takrat staršem in policiji povedala vse, kar se je dogajalo. Menim, da še ni prepozno in da še vedno lahko staršem poveš vse, oni pa se bodo odločili, ali bodo o tem obvestili policijo ali ne. Verjetno bi bilo koristno, da bi policija izvedela za dogajanje, saj je bilo to, kar ti je ta oseba naredila zelo narobe. Upam sicer, da te ta oseba v prihodnosti ne bo več nadlegovala, ampak boš po mojem mnenju bolj varna, če starši in policija vedo vse, kar ti je storila.

  Rada bi tudi, da veš, da nisi bila ti kriva oz. odgovorna, da te je ta oseba nadlegovala. Za nasilna in neprimerna vedenja je vedno odgovoren tisti, ki jih izvaja. Kadar smo ljudje, otroci ali odrasli, v situaciji, kjer je nekdo nasilen do nas, se odzovemo na različne načine – se branimo, zbežimo ali pa zmrznemo. Odzovemo se avtomatično in nezavedno, kar pomeni, da si odziva sami ne moremo izbrati, kar zgodi se. Draga, Tenna, ta oseba te je večkrat nadlegovala in te spravila v zelo neprijetno situacijo in ti nisi odgovorna za to in odzvala si se tako, da si sebe v tistem trenutku kar najbolje zaščitila.

  Spodbujam te, da se pogovoriš s starši ali s kakšno drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš (npr. šolsko svetovalno delavko, učiteljem ali mogoče s kakšnim sorodnikom), da ne boš sama nosila tega bremena. Bila si zelo pogumna, da si staršem in policiji povedala za nadlegovanje. Upam, da boš še enkrat zbrala pogum in se ponovno obrnila nanje. Mogoče ti je nerodno o tem govoriti s starši, ampak ti res nisi naredila ničesar narobe in je prav, da se obrneš po pomoč k staršem. Zagotovo te imajo starši radi in bodo naredili vse, da ti pomagajo in te zaščitijo. Če pa čutiš, da staršem ne zmoreš tega zaupati, najdi drugo odraslo osebo in ji vse povej. Si dragoceno dekle in si vredna zaščite in varnega okolja.

  Mislim nate!

  mag. Katja Nastran, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje